Klaus Iohannis államfő elégedett a kormánnyal, szerinte „Putyin háborúja” okozta a válságot

2022. május 12. – 15:40

Klaus Iohannis államfő elégedett a kormánnyal, szerinte „Putyin háborúja” okozta a válságot
Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk frissül

Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna ellen indított háborúja okozta azokat a válságokat, amelyekkel Románia és a világ sok más országa szembesül – mondta Klaus Iohannis államfő csütörtökön.

Az elnököt újságírók faggatták arról: mennyire elégedett a tavaly ősszel alakult nagykoalíciós kormánnyal, olyan körülmények között, amikor a Ciucă-kabinet beiktatása óta az infláció 8,2 százalékról 13,8 százalékra nőtt, az államadósság mértéke meghaladta a GDP 50 százalékát, és a térségben Romániának fizeti a legmagasabb kamatot a pénzpiacokról felvett hitelekért.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett adatai szerint a nem élelmiszeripari termékek 16,35 százalékkal, az élelmiszerek 13,54 százalékkal, a szolgáltatások 7,11 százalékkal növekedtek. Az élelmiszerárak közül a legmagasabb növekedést a burgonya (több mint 40%) tekintetében figyelték meg, az energiában pedig a gáz ára majdnem megduplázódott (85%).

Iohannis szerint a bűnbakot nem belföldön kell keresni, az energiaárak drámai emelkedését, a gazdasági válságot „Putyin háborúja” idézte elő, a kormány pedig a következmények „tompítására” igyekszik megoldást találni. Rámutatott: a válság mindenképpen eltart még, akkor is, „ha holnap véget ér a háború”. Mint mondta: az élelmiszer- és energiaellátás terén is „fennakadásokra” lehet számítani, a jelenlegi, háborús válsághelyzetet és a kormány teljesíményét pedig nem lehet az ország korábbi időszakához hasonlítani.

Az energiahordozók drágulása, a nehéz gazdasági helyzet az államfő szerint viszont nem román, hanem világméretű probléma, az Egyesült Államokban is tíz százalékhoz közelít az infláció, Európában szintén, hangsúlyozta Iohannis, majd kifejezte bizalmát, hogy a kormány meg fogja találni a lakosság védelmét szolgáló legjobb intézkedéseket.

A nagykoalíció együtt marad a 2024-ben esedékes választásokig

Újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult nagykoalíció együtt marad a 2024-ben esedékes választásokig. Ugyanakkor óva intett attól, hogy a miniszterek teljesítményének félévi kiértékelése kapcsán a kormánypártok belpolitikai vitába bocsátkozzanak a válság közepette.

„Gondoljanak bele, hogyan nézne ki Románia, ha a határainál kitört háború, energetikai válság, gazdasági válság és infláció időszakában egy döntéseit nehezen érvényesítő, ”vékony„ (parlamenti többséggel rendelkező) kormánya lett volna! Szerintem nem állunk rosszul”

– jegyezte meg Iohannis, a PNL éléről az utóbbi évben elmozdított két volt miniszterelnök – Ludovic Orban és Florin Cîțu – által megfogalmazott bírálatokra válaszolva, amelyek az „ősellenség” PSD-vel kötött, Iohannisnak tulajdonított nagykoalíciós megállapodást kifogásolták.

Egy másik felvetésre válaszolva Iohannis helyénvalónak minősítette azt, hogy a nagykoalíció kétharmados parlamenti súlyát kihasználva „korszerűsítse” az alkotmányt, beleértve akár azt is, hogy az államfő jogkörét, vagy megválasztásának módját megváltoztassák. Ugyanakkor arra figyelmeztetett: a közvetlenül, vagy a parlament által választott elnök kérdéséről folyó vita is komoly indulatokat gerjeszthet, ezért csak a lehető legnagyobb felelősséggel szabad az alkotmánymódosításról vitát nyitni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!