Klaus Iohannis államfő elégedett a kormánnyal, szerinte „Putyin háborúja” okozta a válságot

2022. május 12. – 15:40

Klaus Iohannis államfő elégedett a kormánnyal, szerinte „Putyin háborúja” okozta a válságot
Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk frissül

Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna ellen indított háborúja okozta azokat a válságokat, amelyekkel Románia és a világ sok más országa szembesül – mondta Klaus Iohannis államfő csütörtökön.

Az elnököt újságírók faggatták arról: mennyire elégedett a tavaly ősszel alakult nagykoalíciós kormánnyal, olyan körülmények között, amikor a Ciucă-kabinet beiktatása óta az infláció 8,2 százalékról 13,8 százalékra nőtt, az államadósság mértéke meghaladta a GDP 50 százalékát, és a térségben Romániának fizeti a legmagasabb kamatot a pénzpiacokról felvett hitelekért.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett adatai szerint a nem élelmiszeripari termékek 16,35 százalékkal, az élelmiszerek 13,54 százalékkal, a szolgáltatások 7,11 százalékkal növekedtek. Az élelmiszerárak közül a legmagasabb növekedést a burgonya (több mint 40%) tekintetében figyelték meg, az energiában pedig a gáz ára majdnem megduplázódott (85%).

Iohannis szerint a bűnbakot nem belföldön kell keresni, az energiaárak drámai emelkedését, a gazdasági válságot „Putyin háborúja” idézte elő, a kormány pedig a következmények „tompítására” igyekszik megoldást találni. Rámutatott: a válság mindenképpen eltart még, akkor is, „ha holnap véget ér a háború”. Mint mondta: az élelmiszer- és energiaellátás terén is „fennakadásokra” lehet számítani, a jelenlegi, háborús válsághelyzetet és a kormány teljesíményét pedig nem lehet az ország korábbi időszakához hasonlítani.

Az energiahordozók drágulása, a nehéz gazdasági helyzet az államfő szerint viszont nem román, hanem világméretű probléma, az Egyesült Államokban is tíz százalékhoz közelít az infláció, Európában szintén, hangsúlyozta Iohannis, majd kifejezte bizalmát, hogy a kormány meg fogja találni a lakosság védelmét szolgáló legjobb intézkedéseket.

A nagykoalíció együtt marad a 2024-ben esedékes választásokig

Újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult nagykoalíció együtt marad a 2024-ben esedékes választásokig. Ugyanakkor óva intett attól, hogy a miniszterek teljesítményének félévi kiértékelése kapcsán a kormánypártok belpolitikai vitába bocsátkozzanak a válság közepette.

„Gondoljanak bele, hogyan nézne ki Románia, ha a határainál kitört háború, energetikai válság, gazdasági válság és infláció időszakában egy döntéseit nehezen érvényesítő, ”vékony„ (parlamenti többséggel rendelkező) kormánya lett volna! Szerintem nem állunk rosszul”

– jegyezte meg Iohannis, a PNL éléről az utóbbi évben elmozdított két volt miniszterelnök – Ludovic Orban és Florin Cîțu – által megfogalmazott bírálatokra válaszolva, amelyek az „ősellenség” PSD-vel kötött, Iohannisnak tulajdonított nagykoalíciós megállapodást kifogásolták.

Egy másik felvetésre válaszolva Iohannis helyénvalónak minősítette azt, hogy a nagykoalíció kétharmados parlamenti súlyát kihasználva „korszerűsítse” az alkotmányt, beleértve akár azt is, hogy az államfő jogkörét, vagy megválasztásának módját megváltoztassák. Ugyanakkor arra figyelmeztetett: a közvetlenül, vagy a parlament által választott elnök kérdéséről folyó vita is komoly indulatokat gerjeszthet, ezért csak a lehető legnagyobb felelősséggel szabad az alkotmánymódosításról vitát nyitni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!