Eurostat: lakosságarányosan Romániában halnak meg a legtöbben közúti balesetben az EU-ban

2022. május 11. – 16:41

Eurostat: lakosságarányosan Romániában halnak meg a legtöbben közúti balesetben az EU-ban
Képünk illusztráció – Forrás: Pexels

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unióban a közúti balesetben elhunytak száma 217 százalékkal csökkent 2020-ban 2019-hez képest. A halálos kimenetelű közúti balesetek aránya Romániában a legmagasabb, 85 haláleset egymillió lakosra vetítve – derül ki az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) szerdán közzétett adataiból.

Az egyes uniós tagállamok népességéhez viszonyítva a közúti balesetben elhunyt személyek aránya 2020-ban Svédországban volt a legalacsonyabb (20 halálozás egymillió lakosra), illetve Máltán (23), Dániában (27), Spanyolországban (29), Írországban és Hollandiában (mindkettő 30). A közúti balesetekben elhalálozottak aránya Romániában volt a legmagasabb 2020-ban (85 halálozás egymillió lakosra), Lettországban (73), Bulgáriában (67) és Lengyelországban (66) – idézte az adatokat az Agerpres.

Az Európai Unióban 2020-ban az egymillió főre jutó, közúti balesetben meghalt személyek száma 42 volt. Ugyanabban az évben 18.786 személy halt meg közúti balesetekben az EU-ban. A halálos áldozatok 44 százaléka személygépjárműben tartózkodó személy volt, 19 százaléka gyalogos, 16 százaléka motorkerékpáros, 10 százaléka kerékpáros és 11 százaléka más körülmények között (haszongépjárműveken, nehéz tehergépjárműveken, autóbuszokon, segédmotoros kerékpárokon és egyéb járműveken tartózkodva) veszítette el az életét.

Bár az Európai Unióban az elmúlt tíz évben csökkenő tendenciát mutatott a halálos kimenetelű közúti balesetek száma, a 2020-ban észlelt jelentős csökkenés nagyrészt a személyszállításra vonatkozó járványügyi korlátozásokkal magyarázható – állapította meg az Eurostat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!