A máramarosi szórványban is próbálják felpörgetni a népszámlálást

2022. május 11. – 11:40

A máramarosi szórványban is próbálják felpörgetni a népszámlálást
Pintér Zsolt, máramarosi RMDSZ-elnök középen, tőle balra Szmutku Róbert, római katolikus esperes, jobbra pedig a nagybányai Teleki Magyar Ház vezetője, Dávid Lajos – Fotó: Pongrácz Panni

Másolás

Vágólapra másolva

Pintér Zsolt, az RMDSZ megyei elnöke elmondta, hogy Máramaros megye enyhén le van maradva az országos átlaghoz képest, de még behozható az eredmény. „Május 6-i adat szerint 33,8 % számolta meg magát Máramarosban, Nagybányán a mai, május 10-i adat már 34 %-os arányt mutat. A cél, hogy Erdélyben legyen meg az 1 millió magyar, Nagybányán pedig ez a küszöb a 10 ezer megszámolt magyar” – hangsúlyozta az elnök.

Szmutku Róbert nagybányai római katolikus esperes úgy fogalmazott, hogy „élnünk kell ezzel a lehetőséggel, hiszen tapasztaltuk már, hova vezet a közömbösség. Arra bátorítok és buzdítok tehát mindenkit, hogy most, az utolsó órában, töltsük ki a kérdőívet, és valljuk meg vallási, anyanyelvi és nemzeti hovatartozásunkat.” Hasonló üzenetet fogalmazott meg a jelenlévő Bak László óvárosi református tiszteletes is.

„Bár Nagybányán erős magyar közösség él, ugyanannyi, amennyi Gyergyószentmiklóson, vagy Kézdivásárhelyen, de a román államot a számok érdeklik” – mondta Dávid Lajos, a Teleki Magyar Ház vezetője. „Éppen ezért nekünk ennek fényében kell mérlegelnünk a népszámlálás súlyát, hiszen ahányan leszünk, olyan erőt tudunk felmutatni a román állam felé” – összegzett az intézményvezető.

Máramarosban több helyen is segítséget nyújtanak a népszámlálásban. Nagybányán és Máramarosszigeten az RMDSZ székházban 9-16 óra között, a Teleki Magyar Házban 16-20 óra között, a munkatársak naponta végeznek kiszállást a területen, illetve mától a nagybányai Szentháromság templom sekrestyéjében is segítséget nyújtanak az önkitöltésben. Ugyanakkor a számlálóbiztosoknál is lehet útbaigazítást kérni.

Fontos, hogy a kérdőív beküldését követő 7 nap után a dovrec.insse.ro oldalon ellenőrizni kell, hogy válaszainkat elfogadták-e, validálták-e. Fontos ugyanakkor, hogy az ideiglenesen külföldön tartózkodók is töltsék ki a kérdőívet, valamint azok is, akik nem a hivatalos bejegyzett lakcímükön laknak. Ez azért szükséges, mert május 15-e után a számlálóbiztosok a lakosokat a hivatalosan bejegyzett címükön fogják először keresni. Ha ott nem találják őket, a nemzetiségükre és az anyanyelvükre vonatkozó adatok nélkül kerülhetnek a nyilvántartásba.

Az önkitöltéses szakasz hajrájában túlterhelt a rendszer, a regisztrációs és kitöltési platform akadozik. A megyei vezetők azt kérik, hogy aki ezzel a problémával szembesül, az próbálja meg egy későbbi időpontban kitölteni a kérdőívet.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!