A máramarosi szórványban is próbálják felpörgetni a népszámlálást

2022. május 11. – 11:40

A máramarosi szórványban is próbálják felpörgetni a népszámlálást
Pintér Zsolt, máramarosi RMDSZ-elnök középen, tőle balra Szmutku Róbert, római katolikus esperes, jobbra pedig a nagybányai Teleki Magyar Ház vezetője, Dávid Lajos – Fotó: Pongrácz Panni

Másolás

Vágólapra másolva

Pintér Zsolt, az RMDSZ megyei elnöke elmondta, hogy Máramaros megye enyhén le van maradva az országos átlaghoz képest, de még behozható az eredmény. „Május 6-i adat szerint 33,8 % számolta meg magát Máramarosban, Nagybányán a mai, május 10-i adat már 34 %-os arányt mutat. A cél, hogy Erdélyben legyen meg az 1 millió magyar, Nagybányán pedig ez a küszöb a 10 ezer megszámolt magyar” – hangsúlyozta az elnök.

Szmutku Róbert nagybányai római katolikus esperes úgy fogalmazott, hogy „élnünk kell ezzel a lehetőséggel, hiszen tapasztaltuk már, hova vezet a közömbösség. Arra bátorítok és buzdítok tehát mindenkit, hogy most, az utolsó órában, töltsük ki a kérdőívet, és valljuk meg vallási, anyanyelvi és nemzeti hovatartozásunkat.” Hasonló üzenetet fogalmazott meg a jelenlévő Bak László óvárosi református tiszteletes is.

„Bár Nagybányán erős magyar közösség él, ugyanannyi, amennyi Gyergyószentmiklóson, vagy Kézdivásárhelyen, de a román államot a számok érdeklik” – mondta Dávid Lajos, a Teleki Magyar Ház vezetője. „Éppen ezért nekünk ennek fényében kell mérlegelnünk a népszámlálás súlyát, hiszen ahányan leszünk, olyan erőt tudunk felmutatni a román állam felé” – összegzett az intézményvezető.

Máramarosban több helyen is segítséget nyújtanak a népszámlálásban. Nagybányán és Máramarosszigeten az RMDSZ székházban 9-16 óra között, a Teleki Magyar Házban 16-20 óra között, a munkatársak naponta végeznek kiszállást a területen, illetve mától a nagybányai Szentháromság templom sekrestyéjében is segítséget nyújtanak az önkitöltésben. Ugyanakkor a számlálóbiztosoknál is lehet útbaigazítást kérni.

Fontos, hogy a kérdőív beküldését követő 7 nap után a dovrec.insse.ro oldalon ellenőrizni kell, hogy válaszainkat elfogadták-e, validálták-e. Fontos ugyanakkor, hogy az ideiglenesen külföldön tartózkodók is töltsék ki a kérdőívet, valamint azok is, akik nem a hivatalos bejegyzett lakcímükön laknak. Ez azért szükséges, mert május 15-e után a számlálóbiztosok a lakosokat a hivatalosan bejegyzett címükön fogják először keresni. Ha ott nem találják őket, a nemzetiségükre és az anyanyelvükre vonatkozó adatok nélkül kerülhetnek a nyilvántartásba.

Az önkitöltéses szakasz hajrájában túlterhelt a rendszer, a regisztrációs és kitöltési platform akadozik. A megyei vezetők azt kérik, hogy aki ezzel a problémával szembesül, az próbálja meg egy későbbi időpontban kitölteni a kérdőívet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!