Nem indul eljárás az AUR ellen a holokauszt minimalizáló állásfoglalásai miatt

2022. május 10. – 16:57

Nem indul eljárás az AUR ellen a holokauszt minimalizáló állásfoglalásai miatt
George Simion, az AUR elnöke – Fotó: a politikus Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Azzal az indoklással, hogy nem történt bűncselekmény, lezárta a legfőbb ügyészség azt a kivizsgálást, amelyet januárban indított a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) holokausztot minimalizáló állásfoglalásai miatt. Ezt a vádhatóság közölte kedden az Agerpres hírügynökség megkeresésére.

Az AUR azt állította egy január 3-i közleményében, hogy a romániai oktatás minőségének "szisztematikus aláaknázása" folyik évek óta azáltal, hogy olyan "mellékes témákat" nyilvánítanak külön tantárgynak, amelyeket a már létező tantárgyak keretében, egyszerű leckeként is lehet tanítani.

Példaként a szexuális nevelést és a holokauszt történetét említette a párt. Mindeközben az új generáció neveléséhez alapvető fontosságú tantárgyaknak (az egzakt tudományoknak, a román nyelv és irodalomnak, a román történelemnek) egyre kisebb jelentőséget tulajdonítanak – tette hozzá az AUR.

A közleményre egy nappal később reagált David Saranga, Izrael bukaresti nagykövete. A diplomata hevesen elítélte a "sértő hozzáállást és kijelentéseket' egyes politikusok részéről, akik a holokauszt során történt népirtást "mellékes témának" tekintik.

A legfőbb ügyészség január 6-án indított in rem, vagyis a bűncselekmény fennállását vizsgáló eljárást az ügyben. A vádhatóság akkor közölte, hogy a dossziét a 2002/31-es sürgősségi kormányrendelet 6. cikke alapján nyitották, amely kimondja, hogy a holokauszt vagy hatásainak nyilvános tagadása, helyeslése, igazolása vagy minimalizálása hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!