Nem indul eljárás az AUR ellen a holokauszt minimalizáló állásfoglalásai miatt

2022. május 10. – 15:57

Nem indul eljárás az AUR ellen a holokauszt minimalizáló állásfoglalásai miatt
George Simion, az AUR elnöke – Fotó: a politikus Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Azzal az indoklással, hogy nem történt bűncselekmény, lezárta a legfőbb ügyészség azt a kivizsgálást, amelyet januárban indított a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) holokausztot minimalizáló állásfoglalásai miatt. Ezt a vádhatóság közölte kedden az Agerpres hírügynökség megkeresésére.

Az AUR azt állította egy január 3-i közleményében, hogy a romániai oktatás minőségének "szisztematikus aláaknázása" folyik évek óta azáltal, hogy olyan "mellékes témákat" nyilvánítanak külön tantárgynak, amelyeket a már létező tantárgyak keretében, egyszerű leckeként is lehet tanítani.

Példaként a szexuális nevelést és a holokauszt történetét említette a párt. Mindeközben az új generáció neveléséhez alapvető fontosságú tantárgyaknak (az egzakt tudományoknak, a román nyelv és irodalomnak, a román történelemnek) egyre kisebb jelentőséget tulajdonítanak – tette hozzá az AUR.

A közleményre egy nappal később reagált David Saranga, Izrael bukaresti nagykövete. A diplomata hevesen elítélte a "sértő hozzáállást és kijelentéseket' egyes politikusok részéről, akik a holokauszt során történt népirtást "mellékes témának" tekintik.

A legfőbb ügyészség január 6-án indított in rem, vagyis a bűncselekmény fennállását vizsgáló eljárást az ügyben. A vádhatóság akkor közölte, hogy a dossziét a 2002/31-es sürgősségi kormányrendelet 6. cikke alapján nyitották, amely kimondja, hogy a holokauszt vagy hatásainak nyilvános tagadása, helyeslése, igazolása vagy minimalizálása hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!