A bíróságon követeli vissza a kormányőrségi védelmét Traian Băsescu volt államfő

2022. május 8. – 11:17

A bíróságon követeli vissza a kormányőrségi védelmét Traian Băsescu volt államfő
Fotó: Traian Băsescu Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Beperelte Traian Băsescu volt államfő a kormányőrséget (SPP), mert már nem biztosítja a védelmét.

A politikusról márciusban állapította meg jogerősen a legfelsőbb bíróság, hogy egyetemi hallgatóként együttműködött az egykori kommunista titkosszolgálattal, a Securitatéval. Az ítélet következtében megfosztották a volt államfőnek járó előjogoktól.

A volt államelnököknek megbízatásuk lejárta után állami protokollingatlant, irodavezetőt és titkárt, kormányőrségi védelmet, szolgálati autót bocsátanak rendelkezésükre, és a mindenkori tisztségben lévő elnök járandóságának 75 százalékára jogosultak. Egy 2021-ben elfogadott jogszabály szerint azonban megvonják tőlük ezeket az előjogokat, ha jogerős ítélet állapítja meg róluk, hogy a Securitate besúgói vagy alkalmazottjai voltak.

Traian Băsescu már április végén kiköltözött abból a bukaresti, Gogol utcai ingatlanból, amelyet a volt államfők előjogait szabályozó törvény értelmében utaltak ki számára. Ám kiköltözése után megtámadta a bukaresti táblabíróságon a SPP-nek azt a március 28-ai döntését, amellyel megvonták tőle a kormányőrségi védelmet – szúrta ki a Libertatea.

Az államfői tisztséget tíz éven keresztül betöltő Băsescu – akinek mandátuma idején az alkotmány betartása felett kellett őrködnie és többek között a bírák kinevezése és felmentése is hatáskörébe tartozott – nem ismerte el az igazságszolgáltatás döntését, annyit írt ítélethirdetés után a közösségi oldalán, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB) panaszolja be Romániát.

A jelenleg 70 éves Băsescu 2004 és 2014 között volt Románia elnöke, államfői megbízatása lejárta után megalapította a Népi Mozgalom Pártot (PMP), amelynek színeiben előbb szenátor lett, majd 2019-ben európai parlamenti mandátumot szerzett. Pártja a 2020-as parlamenti választáson kiesett a parlamentből, miután nem érte el az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!