Corina Crețu: veszélyes precedenst teremtene Magyarország számára Románia egyesülése a Moldovai Köztársasággal

2022. május 8. – 15:14

Corina Crețu: veszélyes precedenst teremtene Magyarország számára Románia egyesülése a Moldovai Köztársasággal
Fotó: a politikus Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Corina Crețu szocialista európai parlamenti képviselő szerint Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülése „rendkívül veszélyes” lenne, mert ez precedenst teremtene Magyarország számára a nemzetközi egyezményekben rögzített országhatárok megkérdőjelezésére.

A news.ro-nak vasárnap adott interjúban a volt európai biztos arról beszélt, hogy Romániának támogatnia kell Moldova uniós csatlakozását, de a jelenlegi nemzetközi helyzet nem kedvez a két ország egyesülésének.

„Ez egy nagyon érzékeny pillanat. Ha a nemzetközi szerződésekben elfogadott határok megkérdőjeleződnek, akkor azt hiszem, hogy (az egyesülés Moldovával – szerk. megj.) nagyon veszélyes lenne” – jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) EP-képviselője.

A politikus szerint Romániának nem csak az Ukrajnában, hanem a Nyugat-Balkánon történtekből is kellene okulnia. Emlékeztetett a Szerb Köztársaságnak arra a törekvésére, hogy elszakadjon Bosznia-Hercegovina többi részétől. De emlékeztetett Magyarország „masszív” erdélyi beruházásaira is. „Úgy gondolja, hogy ha lenne precedens, Magyarország nem próbálna élni vele?” – fogalmazott Crețu.

Szerinte Romániának most realistának kellene lennie. „Nagyon szeretjük a Pruton túli testvéreinket, de az ő biztonságukat és védelmüket szolgálja, ha a Moldovai Köztársaság uniós integrációját támogatjuk, és az EU-n belül látjuk megvalósíthatónak az újraegyesülésünket” – mondta a politikus.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!