Eljárást indított a DNA a beszerzési hivatal vezetője ellen. Még korábban kiderült, hogy kávéforgalmazó cégtől vették a drága maszkokat

2022. május 5. – 13:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eljárást indított a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a közbeszerzési hivatal (ONAC) elnöke, Cornelia Nagy ellen, a vád szerint 50 millió lejes keretszerződést kötött maszkok beszerzéséről egy olyan céggel, ami a koronavírus-járvány előtt még kávé- és dohánykereskedéssel foglalkozott.

Az egészen elképesztő korrupciós ügyet még a koronavírus-járvány legelején, a Recorder fedte fel, akik a helyszínre is kiszálltak. Az újságírók szerint az érintett cég egyik vezetője szakácsként dolgozott egy fogadóban.

A DNA közleménye szerint hivatali visszaélés, befolyással való üzérkedés és pénzmosás vádja miatt vizsgálják Nagy tanácsadóját is, valamint a Romwine&Cofee cég vezetőjét is.

A nyilvánosságra kerülő dokumentumok szerint a hivatal összesen 1,75 millió, FFP2-es és FFP3-as típusú maszkok beszerzéséről kötött szerződést a céggel, darabonként 26 és 38 lejért. Igaz, a koronavírus-járvány kezdeti periódusában drágább volt a maszk a piaci kereslet miatt, de ezek az árak jóval magasabbak, mint az UNIFARM és a kórházak általi beszerzéseknél alkalmazott beszerzői árak.

A Recorder nyomozása után egyébként az is kiderült, hogy az üzérkedés mögött tulajdonképpen a kétes hátteréről ismert Cătălin Hideg vállalkozó áll, aki az általa birtokolt Sanimed anyavállalatot vezeti. Hideg a sajtónak akkor kifejtette, hogy év elején nem tudták az államnak befizetni az adót, emiatt nem volt kereskedelmi engedélyük, így a kis céget használták a maszkok beszerzésekor.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!