Rábólintottak a képviselők: külön tantárgyban tanulhatnak a középiskolások az 1989-es rendszerváltásról

2022. május 04. – 16:17

Rábólintottak a képviselők: külön tantárgyban tanulhatnak a középiskolások az 1989-es rendszerváltásról
Temesvár, 1989 – Fotó: Dőri András / Fortepan

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai 1989-es forradalom és rendszerváltás történetéről külön tantárgyat terveznek bevezetni a 2023-2024-es tanévtől kezdődően a a líceumi osztályoknak, erről döntött szerdán a képviselőház – írta meg a News.ro.

A tervezetet a Temes megyei PNL alelnöke, Marilen Gabriel Pirtea képviselő indítványozta, aki szerint nagyon fontos, hogy 30 évvel a forradalom után a diákok megismerjék a „rendszerváltás körülményeit és a temesvári hősök kezdeményező szellemiségét”.

A képviselő közleményben kifejtette, hogy a tervezetet megvitatta a képviselőház, a végleges formájában 255 képviselő szavazta meg, 17-en voksoltak ellene és 44-en tartózkodtak. A tervezet ezután a szenátus plénuma elé kerül.

A képviselőház oktatásügyi bizottsága is véleményezte a kezdeményezést, ahol kifejtik: a tananyagot, a tankönyveket és az oktatás módszertanát az oktatásügyi minisztérium dolgozza ki az egykori forradalmárokat tömörítő szervezetek együttműködésével. A tantárgyat oktató pedagógusok szakmai képzésben és szakirányú továbbképzésben részesülnek – áll még a jelentésben.