Rábólintottak a képviselők: külön tantárgyban tanulhatnak a középiskolások az 1989-es rendszerváltásról

2022. május 4. – 17:17

Rábólintottak a képviselők: külön tantárgyban tanulhatnak a középiskolások az 1989-es rendszerváltásról
Temesvár, 1989 – Fotó: Dőri András / Fortepan

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai 1989-es forradalom és rendszerváltás történetéről külön tantárgyat terveznek bevezetni a 2023-2024-es tanévtől kezdődően a a líceumi osztályoknak, erről döntött szerdán a képviselőház – írta meg a News.ro.

A tervezetet a Temes megyei PNL alelnöke, Marilen Gabriel Pirtea képviselő indítványozta, aki szerint nagyon fontos, hogy 30 évvel a forradalom után a diákok megismerjék a „rendszerváltás körülményeit és a temesvári hősök kezdeményező szellemiségét”.

A képviselő közleményben kifejtette, hogy a tervezetet megvitatta a képviselőház, a végleges formájában 255 képviselő szavazta meg, 17-en voksoltak ellene és 44-en tartózkodtak. A tervezet ezután a szenátus plénuma elé kerül.

A képviselőház oktatásügyi bizottsága is véleményezte a kezdeményezést, ahol kifejtik: a tananyagot, a tankönyveket és az oktatás módszertanát az oktatásügyi minisztérium dolgozza ki az egykori forradalmárokat tömörítő szervezetek együttműködésével. A tantárgyat oktató pedagógusok szakmai képzésben és szakirányú továbbképzésben részesülnek – áll még a jelentésben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!