Románia visszacsúszott egy rangos sajtószabadság-indexen

2022. május 3. – 16:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia nyolc helyet esett vissza a Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadság-indexén, melynek 2022-es változatát kedden, a sajtószabadság világnapja alkalmából tett közzé a szervezet. Románia 2020-ban és 2021-ben is sokkal jobb pozícióban, a 48. helyen állt ezen a világranglistán.

Az RSF indoklásában az áll, hogy a romániai médiafinanszírozási mechanizmusok átláthatatlanok, sőt, egyenesen korrupt módon zajlanak le. Míg a legnagyobb médiavállalatok fent tudják tartani magukat, addig a legtöbb médiaplatform külső finanszírozástól és az olvasók támogatásától függ.

A közpénzek felhasználása a pozitív médiavisszhang reményében széles körben elterjedt gyakorlat az országban – áll a jelentésben.

Az RSF jelentésében azt is megjegyzik, hogy Romániában egyre gyakoribbak az újságírók és aktivisták elleni támadások, gondoljunk csak arra a tavaly szeptemberi esetre, amikor egy környezetvédelmi aktivistát és újságírókat is nagyon súlyosan megvertek, miközben az illegális fakitermelés ügyében nyomoztak Suceava megyében.

Ugyanitt felhívják a figyelmet arra a rendelkezésre is, amelyet a parlament elfogadott és jelenleg az alkotmánybíróság tárgyal: eszerint kibővítenék a romániai hírszerző szolgálat hatáskörét az elektronikus kommunikáció megfigyelésére.

A szervezet indoklásában szerepel a szólásszabadságot és a sajtószabadságot védő jogszabályok nem megfelelő érvényesítése, mindannak ellenére, hogy azok megfelelnek az európai normáknak.

Az RSF azt írja, hogy Romániában változatos a médiaorgánumok felhozatala, viszont nagy a nyomás a tulajdonosok részéről, a szerkesztői döntéseket gyakran felülírják a a különböző érdekek. Ráadásul a finanszírozás átláthatatlansága és a piaci nehézségek miatt az információk nem mindig megbízhatóak.

A jelentésben megjegyzik továbbá, hogy Romániában megfigyelhető az a globális trend is, miszerint a nyomtatott sajtó egyre kisebb teret kap, ezzel szemben az online média, valamint a rádió- és televíziócsatornák nagyon népszerűek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!