Monitorul Cluj: post mortem Kolozsvár díszpolgárává avatják Doina Corneát

2022. május 2. – 18:02

Monitorul Cluj: post mortem Kolozsvár díszpolgárává avatják Doina Corneát
Doina Cornea a házi őrizete alatt – Fotó: Csomafáy Ferenc / Azopan fotóarchívum

Másolás

Vágólapra másolva

A helyi sajtó értesülései szerint post mortem díszpolgári címet fog kapni Doina Cornea, a romániai antikommunista ellenállás egyik népszerű személyisége. Alexandra Oană USR-PLUS-os önkormányzati képviselő kezdeményezéséről május 4-én szavaz a helyi tanács.

„A díszpolgári cím átadása teljessé tenné azt az elismerést, amelyet a kolozsvári közösség Cornea emlékének szentel” – mondta korábban a tanácsos, utalva arra, hogy a kolozsvári önkormányzat 2020-ban az Alba Iulia (Tinódi) utcát – ahol Cornea élete legnagyobb részében lakott – Doina Cornea utcára nevezte át.

Cornea a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának francia tanszékén volt tanársegéd. 1982 és 1989 között 31 szöveget és tiltakozást juttatott el a Szabad Európa Rádióhoz. 1983-ban elbocsátották az egyetemről, és vizsgálatoknak, kihallgatásoknak, veréseknek és fenyegetéseknek vetették alá. Fia, Leontin Iuhas közreműködésével 160 röpiratot terjesztett az 1987-es brassói felkelés során, ezért mindkettőjüket 5 hétre letartóztatták. Ezután gyakorlatilag házi őrizetben volt 1989. december 21-éig, majd a lövöldözések ellenére részt vett az 1989. december 21-ei utcai tüntetéseken. A rendszerváltás után egyik alapítója volt a romániai Totalitariánusellenes Demokratikus Fórumnak, amelynek utóbb elnökévé választották. 2018-ban, 88 éves korában halt meg Kolozsváron.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!