Monitorul Cluj: post mortem Kolozsvár díszpolgárává avatják Doina Corneát

2022. május 02. – 17:02

Monitorul Cluj: post mortem Kolozsvár díszpolgárává avatják Doina Corneát
Doina Cornea a házi őrizete alatt – Fotó: Csomafáy Ferenc / Azopan fotóarchívum

Másolás

Vágólapra másolva

A helyi sajtó értesülései szerint post mortem díszpolgári címet fog kapni Doina Cornea, a romániai antikommunista ellenállás egyik népszerű személyisége. Alexandra Oană USR-PLUS-os önkormányzati képviselő kezdeményezéséről május 4-én szavaz a helyi tanács.

„A díszpolgári cím átadása teljessé tenné azt az elismerést, amelyet a kolozsvári közösség Cornea emlékének szentel” – mondta korábban a tanácsos, utalva arra, hogy a kolozsvári önkormányzat 2020-ban az Alba Iulia (Tinódi) utcát – ahol Cornea élete legnagyobb részében lakott – Doina Cornea utcára nevezte át.

Cornea a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának francia tanszékén volt tanársegéd. 1982 és 1989 között 31 szöveget és tiltakozást juttatott el a Szabad Európa Rádióhoz. 1983-ban elbocsátották az egyetemről, és vizsgálatoknak, kihallgatásoknak, veréseknek és fenyegetéseknek vetették alá. Fia, Leontin Iuhas közreműködésével 160 röpiratot terjesztett az 1987-es brassói felkelés során, ezért mindkettőjüket 5 hétre letartóztatták. Ezután gyakorlatilag házi őrizetben volt 1989. december 21-éig, majd a lövöldözések ellenére részt vett az 1989. december 21-ei utcai tüntetéseken. A rendszerváltás után egyik alapítója volt a romániai Totalitariánusellenes Demokratikus Fórumnak, amelynek utóbb elnökévé választották. 2018-ban, 88 éves korában halt meg Kolozsváron.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!