Megnéztük, hány ukrán menekült kért ideiglenesen védelmet az erdélyi megyékben

2022. május 2. – 18:22

Másolás

Vágólapra másolva

Részleges adatokat kaptunk néhány megyéből; volt, ahol viszont a kíséret nélküli kiskorúak számára is kitértek. A helyzet napról napra változik, egyesek továbbmennek, újabbak érkeznek, és a hatóságok sem tudják ezt a mozgást naprakészen követni.

16 erdélyi megyébe küldtünk ki közérdekű adatigényléseket a belügyminisztériumhoz tartozó bevándorlási felügyelőségek megyei irodáiba a nyilvántartott ukrajnai menekültek számáról, elszállásolásuk módjáról, korcsoportos megoszlásukról érdeklődve. Bár Kovászna megyében például ez az iroda tartja nyilván a leginkább naprakészen ezeket az adatokat, a legtöbb erdélyi megyéből a hasonló irodákból csak az ukrajnai állampolgároknak kiadott ideiglenes tartózkodási engedélyek számát (vagy esetenként a regisztrált kérések számát) kaptuk meg, ami kevesebb, de akár több is lehet az aktuálisan a megyében hivatalosan elszállásoltak számánál. Szóval ember legyen a talpán, aki ezekben a megyékben naprakész adatokat szeretne látni: erre leginkább – érthető módon – a határmenti megyék törekednek, pl. Máramaros és Bihar megye.

A prefektúrák általában a különböző intézményektől hozzájuk befutó adatokat összesítik, a megyei sürgősségi helyzetek felügyelőségei (ISU) pedig azokat az adatokat gyűjtik, mint hogy például hány személy után kérték az elszállásolók a hivatalosan járó lakhatási és ellátási támogatást.

Volt, ahol egyből tovább irányítottak az ezzel foglalkozó megyei munkacsoporthoz (már ahol működik ilyesmi), de olyan is volt, ahol adatigénylésünket „kézről-kézre” adták az intézmények, és mindenki hozzárakta a maga információit.

Így jártak el példál Máramaros megyében. A prefektúra közlése szerint az ukrajnai háború kezdete, azaz 2022. február 24. óta a megye területén összesen 53.317, Ukrajna területéről érkező külföldi állampolgárt láttak el/fogadtak. Azok számára, akik ezt igényelték, a megye területén a helyi hatóságok, közintézmények és gazdasági szereplők (hotelek, panziók) ingyenesen biztosítottak szállást.

Április 29-én Máramaros megyében összesen 288 különleges helyzetben lévő, Ukrajnából érkezett külföldi állampolgár tartózkodott ilyen regisztrált szálláshelyen (néhány nappal korábban a megyei bevándorlási iroda 383 leadott kérésnél tartott ideiglenes védelmet igénylő ukrajnaiak részéről). Közülük 165-en hotelekben, panziókban, 88-an a közintézmények és polgármesteri hivatalok szálláshelyein, 35-en pedig civil szervezetek által biztosított lakásokban tartózkodnak.

Március 4. és április 29. között Máramaros megyében összesen 2394 különleges helyzetben lévő, Ukrajnából érkezett külföldi állampolgárt szállásoltak el, közülük 998-an (41,68 %) nők, 1009-en (42,14 %) gyerekek voltak.

A Máramaros Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság adatai szerint a március 19-április 17. közötti időszakban 157 kísérő nélküli gyermeket vettek nyilvántartásba Ukrajnából.

Románia területére való belépésükkor 83 gyermek nagykorú kísérője nyilatkozott arról, hogy Romániában akarnak maradni, valamint 48 gyermek nagykorú kísérője fejezte ki szándékát, hogy csupán áthaladni akar az ország területén. 7 gyermek esetében a nagykorú kísérő nem közölte, hol fognak lakni, 19 gyermek esetében pedig azt nyilatkozták, vásárlás, látogatás céljából érkeznek, és vissza fognak térni Ukrajnába. Április 7-éig a gyermekvédelem 15 ukrajnai kiskorút helyezett el sürgősségi eljárással, ebből 7 gyermeknél az intézkedést visszavonták. Jelenleg két gyermek kapott sürgősségi elhelyezést a máramarosszigeti központban, hat ukrajnai gyermek ügye pedig Fehér és Máramaros megyei bíróságokon zajlik – közölték.

12 ukrajnai gyermeknek a Máramaros megyei gyermekvédelmi igazgatóság vált a törvényes képviselőjévé, esetükben elindult a procedúra a menekültstátusz megszerzéséért. Közülük 11 gyerek visszavonta erre vonatkozó kérését, és erre felhatalmazott kísérőkkel Spanyolországba távozott. Jelenleg így a 12 gyerekből egy lány maradt, aki a nagysomkúti menekültközpontban várja a menekültstátusz odaítélését.

Fehér megye prefektúrájának adatai szerint április 28-án a megye területén 410 ukrajnai állampolgár tartózkodott.

Csupán 32-en voltak elszállásolva a regisztrált hivatalos szálláshelyeken, 378-at magánszemélyek fogadtak be.

A 410 személy közül 183 kiskorú, 176 nő, és további 51-en férfiak. A Fehér megyei bevándorlási iroda pedig azt közölte, hogy április 15-éig összesen 118 ideiglenes védelemre vonatkozó kérést iktattak, 47-et felnőttek, és 71-et kiskorúak részéről.

Bihar megyében már február 26-án létrehoztak egy intézményközi koordinációs munkacsoportot a menekültügy kezelésére. A Megyei Intervenciós Koordonációs és Irányító Központ (Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției – CJCCI) nevű munkacsoportban részt vesznek a Bihar megyei ISU, rendőrség, határőrség, csendőrség, közegészségügy képviselői Dumitru Țiplea prefektus koordinálásával – közölte a Transtelex megkeresésére a CJCCI.

A munkacsoport adatai szerint április 19-éig Bihar megyében 193 ukrajnai menekültet szállásoltak el, 44%-uk nő, 53%-uk kiskorú és 3%-uk férfi. 55-en a helyi hatóságok szálláshelyein, 15-en panziókban, hotelekben, 113-an civil szervezetek lakásaiban és tízen magánszemélyeknél vannak elszállásolva Nagyváradon, valamint hat községben/faluban. A háború kezdetétől április 19-éig a munkacsoport egyébként 2891 olyan ukrajnai személyről tud, akik legalább egy éjszakára el voltak szállásolva a megyében.

A Hunyad megyei bevándorlási iroda közlése szerint április 18-án 167 ukrajnai állampolgár tartózkodott a megyében, ugyanakkor 118-an átutazóban voltak; magánszemélyeknél 132-en voltak elszállásolva, jogi személyeknél pedig 93-an. A megyében lévő ukrajnai menekültek 41%-a nő, és további 49%-a gyermek. A Hunyad megyei városokban, Déván, Petrozsényben, Vajdahunyadon, Szászvárosban, Brádon, Piskin, Hátszegen, Lupényban, valamint közel tucatnyi faluban vannak elszállásolva.

Szeben megyében április 21-éig 110 ukrán állampolgár igényelt ideiglenes védelem címén tartózkodási engedélyt – közölte a Szeben megyei bevándorlási iroda.

A Brassói Bevándorlási Szolgálat április 20-áig 198 tartózkodási engedélyt bocsátott ki ideiglenes védelemre jogosult ukrajnai állampolgároknak.

Szilágy megyében április 19-ig 74 ukrán állampolgár kapott ideiglenes védelem címén tartózkodási engedélyt.

A Kolozs Megyei Bevándorlási Szolgálat április 15-éig 240 tartózkodási engedélyt bocsátott ki ideiglenes védelemre jogosult ukrajnai állampolgároknak. Április 20-án a kolozsvári Granata Hotelben működő Integrált Menekültsegítő Központ koordinátora a Transtelexnek azt mondta, 59 személy tartózkodik a központban, a többi Kolozs megyei központban pedig 168, ugyanakkor rámutatott arra, hogy nagyon sok menekült csak átutazóban van, és a számok folyamatosan változnak.

Április 15-éig 158 ukrán menekült kért ideiglenes védelmet Maros megyében; Hargita megyében 36, Beszterce-Naszódban 291, Máramarosban 383. Április 11-éig Kovászna megyében 44 elszállásolt ukrajnai menekült szerepelt a nyilvántartásokban.

Szatmár, Temes, Arad és Krassó-Szörény megyéből ez idáig egyáltalán nem kaptunk adatokat.

Az elmúlt 24 órában 7648 ukrán állampolgár lépett be Románia területére. Ez 27,6 százalékkal kevesebb az előző napon jegyzettnél – írta az Agerpres a határrendészet adatai alapján. Az ukrán-román határátkelőknél 3880, a Moldovai Köztársasággal közös határátkelőknél pedig 1797 ukrán állampolgár lépett be az országba. A háború kezdetétől vasárnap éjfélig 836.521 ukrán állampolgár érkezett Romániába.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!