158 ukrán menekült kért ideiglenes védelmet Maros megyében; Hargita megyében csak 36

Legfontosabb

2022. április 15. – 13:36

158 ukrán menekült kért ideiglenes védelmet Maros megyében; Hargita megyében csak 36
Menekülteknek gyűjtött tartós élelmiszer és higiéniai termékek egy székelyföldi befogadóhelyen – Fotó: Bakk-Dávid Tímea/Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A tényleges szám feltehetően ennél magasabb, hiszen vannak magánszemélyek, akik nem jelentik be vendégeiket a hatóságoknál.

Április 14-én 10092 ukrán állampolgár érkezett Romániába, ez 7,5 százalékkal több az előző napon jegyzettnél; a bevándorlási főfelügyelőség menekültszállásainak telítettsége jelenleg 72 százalékos – tájékoztatott pénteken a belügyminisztérium. Az ukrán-román határátkelőknél 6394, a Moldovai Köztársasággal közös határátkelőknél pedig 1628 ukrán állampolgár lépett be az országba. A háború kezdetétől csütörtök éjfélig 714.260 ukrán állampolgár érkezett Romániába, írja az Agerpres.

Hány ukrajnai állampolgárról tudnak Erdélyben a bevándorlási felügyelőségek?

16 erdélyi megyébe küldtünk ki közérdekű adatigényléseket a belügyminisztériumhoz tartozó bevándorlási felügyelőségek megyei irodáiba, miután Kovászna megyében azt az információt kaptuk, hogy a legpontosabb nyilvántartásuk ezeknek az irodáknak van a megyében tartózkodó ukrán állampolgárokról. A prefektúrák általában a különböző intézményektől hozzájuk befutó adatokat összesítik, a megyei sürgősségi helyzetek felügyelőségei (ISU) pedig azokat az adatokat gyűjtik, mint például hány személy után kérték az elszállásolók a hivatalosan járó lakhatási és ellátási támogatást.

Április 15-éig Kovászna megyén kívül csupán négy megyéből kaptunk választ, de az már ezekből a töredékes válaszokból is kiderül, nem mindenhol tudnak olyan adatokról a bevándorlási felügyelőségek, mint a regisztrált ukrajnai állampolgárok korcsoportok szerinti megoszlása, vagy hogy magánszemélyeknél, illetve hivatalosan regisztrált befogadóhelyeken vannak-e elszállásolva.

Voltak olyan irodák, amelyek a prefektúrához irányítottak, mondván, ők az illetékesek abban, hogy az összes kérdésre választ adjanak. Nekik csak olyan nyilvántartásuk van az ukrajnai állampogárokról, hogy

hányan igényeltek a 2022. március 18-án kiadott, 367-es számú kormányrendelet alapján ideiglenes védelmet a román államtól.

Az egyik iroda az ISU-t ajánlotta további adatszerzés céljából, és felhívta a figyelmet, hogy ők a kormányrendelet értelmében az ideiglenes tartózkodási engedélyek kiadásával foglalkoznak azon ukrajnai állampolgárok esetében, akik ezt igénylik.

Február 24. óta az erdélyi megyékben ennyi ukrajnai állampolgár kért ideiglenes védelmet/kapott ideiglenes tartózkodási engedélyt:

  • Maros megyében 158
  • Hargita megyében 36
  • Máramaros megyében 383
  • Beszterce-Naszód megyében 291

44, Ukrajnából elmenekült személy van elszállásolva jelenleg Kovászna megyében, a legfiatalabb közülük 3 hónapos, a legidősebb 62 éves – közölte még április 11-én a Transtelex megkeresésére a belügyminisztériumhoz tartozó Bevándorlási Felügyelőség Kovászna megyei irodája.

A Román Vöröskereszt vezérigazgatója szerint megnövekedhet a Romániába érkező menekültek száma, ha felerősödnek a harcok Ukrajna keleti részében. Ioan Silviu Lefter egy bukaresti sajtótájékoztatón az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint arról beszél, Romániának fel kell készülnie egy „sötét forgatókönyvre”. Úgy vélekedett: Ukrajnának akkor is humanitárius segítségre lenne szüksége, ha holnaptól már nem szólnának a fegyverek, mert az ország egyharmadát földig rombolta a háború, hiány van élelmiszerből és alapszükségleti cikkekből.

A vezérigazgató beszámolója szerint február 27. és március 31. között összesen 6.748.862 euró pénzbeli adomány érkezett a Román Vöröskereszthez, 5.402.317 euró jogi, 605.981 euró pedig természetes személyektől. SMS útján 210.640 eurót, online pedig 529.924 eurót kapott támogatóitól a szervezet. A Román Vöröskereszt ugyanakkor 1.533.365 euró értékű, mintegy 2150 tonna termékadományt – élelmet, tisztálkodási szereket, babaholmit, állateledelt – gyűjtött össze jogi személyektől, és 230 tonna terméket természetes személyektől. Emellett a szervezet több mint 250 ezer ukrajnai menekültnek nyújtott különböző jellegű segítséget a határátkelőhelyeken, vasútállomásokon, repülőtereken és az A1-es autópályán – ismertette az „Emberségnek nincs határa” nevű kampány mérlegét a vezérigazgató. A Román Vöröskereszt emellett több megyében szociális boltokat nyitott, ahol az ukrajnai menekültek ingyen hozzájuthatnak alapszükségleti cikkekhez. A vezérigazgató közölte azt is, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt segítségével mintegy 1450 tonna humanitárius segélyszállítmányt juttattak el Ukrajnába.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!