A védelmi miniszter meglátogatta a kolozsvári CFR-hotelből lett menekültközpontot

2022. április 20. – 18:05

A védelmi miniszter meglátogatta a kolozsvári CFR-hotelből lett menekültközpontot
Vasile Dîncu (középen) fogadtatása a sporthotelből avanzsált menekültközpontban – Fotó: Horváth-Kovács Szilárd / Transtelex.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán Vasile Dîncu védelmi miniszter látogatást tett Kolozsváron, ahol az Integrált Menekültsegítő Központban lakó ukrán menekült családokkal találkozott.

Kolozsvárnak nincs önálló intézménye, amely az Ukrajnából menekülő személyeket fogadhatná, viszont még március elején a Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapata felajánlotta a menekültek számára a hotelét. Az 500 férőhelyes Granata Hotelben a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság március 21-i határozata értelmében Integrált Menekültsegítő Központ jött létre.

A központtá avanzsált hotel udvarán várták az ukrajnai menekült családok – főként gyerekek és nők –, illetve az odaérkező CFR-labdarúgók és klubtagok a védelmi minisztert, Paun Rohovei külügyi megbízottat, Cristian Balajt, a futballklub elnökét és Kolozs megye alprefektusát, Irina Munteanut.

"Sport wins the War" szurkolói rajz – Fotó: Horváth-Kovács Szilárd / Transtelex.ro
"Sport wins the War" szurkolói rajz – Fotó: Horváth-Kovács Szilárd / Transtelex.ro

A látogatás apropója az volt, hogy a CFR és a Kiev Dinamo a szerda esti meccsük bevételét felajánlotta az ukrajnai menekültek megsegítésére.

„Azért vagyunk itt, mert egy olyan kezdeményezés történt, amely rámutat, hogy milyen jól működik az ukrán néppel szembeni szolidaritásunk, és arra, hogy milyen jól működhet egy magánkezdeményezés, ha a helyi hatóságok is felkarolják. Kolozsvár ebből a szempontból egy olyan példa, amit mi Bukarestből pozitív értelemben vett irigységgel szemlélünk” – jelentette ki Vasile Dîncu.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy ez a kezdeményezés példaként szolgálhat arra is, hogy egy futballcsapat nem csak a sportéletben lehet bajnok, hanem a társadalmi felelősségvállalásban is. Kimelte még, hogy a magánszféra mellett az állami és önkormányzati hatóságok, mint ahogyan a teljes román nép is, egységesen felsorakozott azért, hogy tettekkel fejezzék ki szolidaritásukat a szomszédos ország lakóival szemben.

Cristian Balaj, a sportklub elnöke elmondta, hogy örvendenek, hogy a CFR-nek lehetősége adódott, hogy részt vegyen ebben a szép projektben, és a menekülő embereknek megfelelő szálláslehetőséget biztosítson. Meglátása szerint a sportban használatos fair play támogatást is jelent mindazok irányába, akiknek erre szükségük van.

Irina Munteanu, Kolozs megye alprefektusa is megköszönte a CRF-nek, hogy a menekültek rendelkezésére bocsátották a hotelt. „Ez a legjobb pillanatban történt, mert nagyon kerestük a megoldást, hogy egy olyan támogató központot létesítsünk, ami az összes szolgáltatást magába tudja foglalni, amire az Ukrajnából érkező menekülteknek szükségük lehet” – jelentette ki, megköszönve a helyi, megyei szervezeteknek és kiemelten a civil szférának az erőfeszítéseiket.

A kolozsvári Granata Hotelben működő Integrált Menekültsegítő Központ koordinátorától megtudtuk, hogy jelenleg 59 személy tartózkodik a központban, viszont Kolozs megyében más központok is működnek, amelyekben összesen 168 személy volt szerda reggel elszállásolva. Ennél pontosabb adatok azonban nem álltak rendelkezésükre, tekintettel arra, hogy nagyon sok menekült csak áthalad a városon, vagy csak ideiglenesen száll meg valahol, és a számok folyamatosan változnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!