Szervátültetésen esett át az a kislány, akiről először azt feltételezték, hogy a rejtélyes hepatitiszben szenved

2022. május 1. – 12:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton szervátültetésen esett át a súlyos májgyulladásban szenvedő 5 éves kislányt, akiről először azt hitték, hogy a március végén feltűnt ismeretlen eredetű hepatitiszben szenved, de később kiderült, a Wilson-kór okozta nála a májgyulladást. Az Antena 3 televízió tudósítása szerint a kislány állapota stabil.

A kislánynál először súlyos májgyulladást azonosítottak az orvosok. Először még annak a gyanúja felmerült, hogy az rejtélyes eredetű hepatitiszben szenved, de több napig tartó vizsgálat után kiderült, a súlyos állapotban lévő 5 éves kislánynál Wilson-kór okozta a gyulladást. A Wilson-kór egy ritka genetikai betegség, amely során főként a májban, az agyban és a vese szöveteiben kórosan sok réz halmozódik fel, súlyosan károsítva azok működését. Ez váltotta ki a kislány májgyulladását.

Az operációt egy 10 fős orvosi csapat végezte a bukaresti Fundeni Intézetben szombat kora este. Dana Tomescu, az intézet intenzív osztályának vezetője szerint az agyi érintettség miatt döntöttek a gyors transzplantáció mellett. Vlad Brașoveanu, a kórház sebészeti osztályának vezetője úgy nyilatkozott, hogy a következő időszakban dől el, hogy a kislány szervezete elfogadja-e a májat, remélik, hogy nem lesz semmiféle komplikáció.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!