Szervátültetésen esett át az a kislány, akiről először azt feltételezték, hogy a rejtélyes hepatitiszben szenved

2022. május 1. – 12:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton szervátültetésen esett át a súlyos májgyulladásban szenvedő 5 éves kislányt, akiről először azt hitték, hogy a március végén feltűnt ismeretlen eredetű hepatitiszben szenved, de később kiderült, a Wilson-kór okozta nála a májgyulladást. Az Antena 3 televízió tudósítása szerint a kislány állapota stabil.

A kislánynál először súlyos májgyulladást azonosítottak az orvosok. Először még annak a gyanúja felmerült, hogy az rejtélyes eredetű hepatitiszben szenved, de több napig tartó vizsgálat után kiderült, a súlyos állapotban lévő 5 éves kislánynál Wilson-kór okozta a gyulladást. A Wilson-kór egy ritka genetikai betegség, amely során főként a májban, az agyban és a vese szöveteiben kórosan sok réz halmozódik fel, súlyosan károsítva azok működését. Ez váltotta ki a kislány májgyulladását.

Az operációt egy 10 fős orvosi csapat végezte a bukaresti Fundeni Intézetben szombat kora este. Dana Tomescu, az intézet intenzív osztályának vezetője szerint az agyi érintettség miatt döntöttek a gyors transzplantáció mellett. Vlad Brașoveanu, a kórház sebészeti osztályának vezetője úgy nyilatkozott, hogy a következő időszakban dől el, hogy a kislány szervezete elfogadja-e a májat, remélik, hogy nem lesz semmiféle komplikáció.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!