Szijjártó a CNN-nek: Magyarország rubelben fizet a gázért, mert ez az infrastruktúrától függ

2022. április 28. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a CNN-nek nyilatkozva beszélt a gáz- és olajellátásról, az ukrajnai háborúról, a jogállamisági eljárásról és Zelenszkij állítólagos beavatkozásáról a magyar választásokba.

Magyarország a Moszkva által bevezetett rubel fizetési rendszert fogja használni az Oroszországból származó gáz és olaj kifizetésére, ezt az „infrastruktúra” határozza meg – mondta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere a CNN-nek, írja a G4Media.

„Gázellátásunk 85%-a, az olajellátásunknak pedig 65%-a Oroszországból származik. Miért? Mert ez az infrastruktúrától függ. Nem mi választottuk ezt a helyzetet” – mondta Szijjártó Péter a CNN-nek.

Hozzátette, hogy nincsenek olyan alternatív források vagy útvonalak, amelyek lehetővé tennék számukra, hogy a következő néhány évben leállítsák az Oroszországból származó energiaimportot.

Az orosz fizetési rendszer szerint az energiaimportőröknek két bankszámlát kellett nyitniuk a Gazprombanknál – egy devizaszámlát és egy rubelszámlát. Az árbevételeket devizában (dollárban vagy euróban) fizetik ki, amelyet a Gazprombank a rubelszámlára vált át.

Szakértők szerint az orosz fizetési rendszer lehetővé teszi Moszkva számára, hogy a külföldi valutákra vonatkozó szankcióktól függetlenül hozzáférjen az energiabevételekhez.

A CNN szerint az egész folyamat jogi szempontból rendkívül homályos, és a rendszer Putyin számára politikai előnyt is jelent, mivel arra kényszeríti a vállalatokat, hogy belépjenek a rendszerébe, és rubelben fizessenek az orosz forrásból származó energiáért.

Fotó: képernyőmentés a CNN videójából.
Fotó: képernyőmentés a CNN videójából.

Amint arról beszámoltunk, Lengyelország és Bulgária nem volt hajlandó rubelben fizetni a gázért, ezért szerdán a Gazprom leállított a két országba irányuló szállításokat. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint Putyin zsarolásra használja az orosz gázexportot, ugyanakkor azt is bejelentette, hogy Lengyelországot és Bulgáriát az uniós szomszédaik segítik majd gázszükségletek fedezésében.

A Telex beszámolójában a következő kijelentéseket emeli ki Szíjjártó válaszaiból:

Ukrán háborús helyzet: „Ha megnézi az EU-tagállamok listáját, illetve a NATO-tagállamok listáját, akkor láthatja, hogy nem mindannyian, nem az összes EU-tagállam, illetve NATO-tagállam szállít fegyvereket. Az igazság az, hogy látni kell, mi a magyar kormány legfontosabb kötelessége most: meg kell győződnünk arról, hogy garantálni tudjuk Magyarország és a magyar emberek biztonságát.”

EU-s jogállamisági eljárás: „Ez egyértelműen politikai vita. Ez zsarolás Magyarországgal szemben. Ezek hamis vádak, semmi közük a valósághoz. Tudja, szerintem nagyon jól látható – a nap, amikor megindult ez az eljárás Magyarországgal szemben, csak egy-két nappal követte a magyarországi választásokat, ahol ismét földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk... Azt látjuk, hogy a brüsszeli liberális mainstream nem képes ezt megemészteni.”

Zelenszkij mint a választásba beavatkozó ellenfél: „Az ukrán kormány, illetve az ukrán kormány nevében fellépő némely szereplő megpróbált beleavatkozni a magyarországi választásokba. És a Zelenszkij elnök által tett nyilatkozatok a választási kampányunk legvégén, amelyek eléggé ellenségesek voltak ránk nézve, egyáltalán nem voltak helyénvalóak. Nem kellett volna ezeket megtennie.”

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza:

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!