Ciucă szerint Zelenszkij a romániai ukránokéval azonos kisebbségi jogokat ígért az ukrajnai románoknak

2022. április 27. – 18:04

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajnának 400 ezer román anyanyelvű lakosa van. Románia 800 ezer menekültet fogadott a háború kitörése óta, közülük 1600 gyereket már beírattak romániai iskolákba.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő arról biztosította Nicolae Ciucă román miniszterelnököt, hogy az ukrajnai román kisebbség „egy az egyben” ugyanazokat a jogokat fogja élvezni, amelyekkel az ukrán kisebbség rendelkezik Romániában.

Az ukrán elnök ígéretét szerdai bukaresti sajtóértekezletén idézte a román kormányfő, amikor előző napi, főleg az orosz-ukrán háborúra összpontosító kijevi látogatásáról számolt be.


Ciucă leszögezte: a kisebbségi kérdés mind Bukarest, mind az ukrajnai románok számára fontos. Kijevi tárgyalásain hangsúlyozta: az ukrajnai románok teljesítik állampolgári kötelességüket Ukrajnában, ugyanakkor szükségük van az ukrán hatóságok támogatására anyanyelvük és a kulturális identitásuk megőrzése terén, miképpen ezt Románia is megteszi a területén élő ukrán kisebbség érdekében.
Ciucă a Románia által befogadott ukrán menekülteknek nyújtott segítséget részletezve kitért arra, hogy az országba érkezett 800 ezer menekült közül több mint 80 ezren maradtak Romániában, a menekültek jelentős része pedig kiskorú, akiknek a hazai gyerekekével azonos joguk van az oktatáshoz. Romániában 45 elemi iskolában és 7 líceumban létezik ukrán nyelvű oktatás. Eddig 1600 Ukrajnából menekült gyereket írattak be a szülők ezekbe a tanintézményekbe.


A román kormányfő elmondta: kijevi tárgyalásain Denisz Smihal ukrán miniszterelnök inkább az online oktatási lehetőségek bővítését szorgalmazta, mivel a romániai közoktatásban nincs annyi ukránul tanító pedagógus, ahányra – az ukrán menekült gyerekek befogadásához – most szükség lenne. Ciucă szerint a bukaresti oktatási minisztérium vállalta, hogy táblagépeket biztosít az Ukrajnából érkezett tanulóknak, hogy online bekapcsolódhassanak az otthoni iskolák tanóráiba.

Nicolae Ciucă román kormányfő (jobb oldalon) kedden találkozott Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – Forrás: Nicolae Ciucă Facebook-oldala
Nicolae Ciucă román kormányfő (jobb oldalon) kedden találkozott Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – Forrás: Nicolae Ciucă Facebook-oldala


A Romániai Ukránok Szövetségének (UUR) honlapján elérhető adatok szerint a 2019-2020-es tanévben 1519 diák tanult ukrán tannyelvű osztályban Romániában és további 5897 tanulta az ukránt anyanyelvi tantárgyként a román tannyelvű osztályokban. Romániában 25 óvónő és 33 tanító oktat ukránul, 97 tanár oktatja az ukrán nyelvet és irodalmat, 37 tanár pedig más tantárgyakat oktat ukránul a kisebbségi iskolákban.


A román külügyminisztérium adatai szerint, az immár Ukrajna által is a románnal azonosként elismert moldovai nyelvűeket is beleértve, Ukrajnának 400 ezer román anyanyelvű lakosa van. Romániában 50 ezren vallották magukat ukránnak a legutóbbi népszámláláson.


A korábban számos vita tárgyát képező kisebbségi kérdés pénteken a bukaresti ukrán-román külügyminiszteri egyeztetésen is felmerült. Dmitro Kuleba elismeréssel beszélt az országa területén élő román kisebbségről, amely szerinte elválaszthatatlan része a román kultúrának, ugyanakkor részt vállal szülőföldje, Ukrajna védelmében.

Bogdan Aurescu úgy értékelte: már az utóbbi két évben is történtek előrelépések az ukrajnai román közösség identitásának védelmét illetően, és kifejezte meggyőződését, hogy a háború után, az újjáépítés éveiben, a kétoldalú kapcsolatok vitás kérdéseit is rendezni tudják. (MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!