Vidéken is népszerű az önkitöltéses népszámlálás

2022. április 26. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Botoșani, Brassó és Teleorman megyék állnak a legjobban a népszámlálás önkitöltő szakaszában, legalábbis, ami a kitöltött kérdőívek számát illeti – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A Hotnews összefoglalója szerint ez a három megye elérte már a megyékre kitűzött 33,3 százalékos, azaz egyharmados küszöböt, amelyet a hatóságok a népszámlálás jelenlegi szakaszára a megyék szintjén célként kitűztek. Az INS elnöke szerint ez a cél főleg azért lenne fontos, mert ezzel „utolérnék az európai átlagot”.

Az INS által április 25-én küldött adatsor szerint a fentebb említett megyéken kívül a kitűzött célhoz közel áll még Bihar (27,8%), Maros (27,3%) és Szilágy megye (27,15%), de jó helyen szerepel Kovászna (27,02%), Szatmár (26,8%) és Hargita (26,16%) megye is. Kolozs megye már csak a középmezőnyt erősíti az eddig elért 25,89 százalékos arányával.

A népszámlálási kérdőívek saját kezű kitöltése eddig Dolj, Bákó és Iași megyékben volt a legnépszerűtlenebb tevékenység.

A vidéki és városi lakosságra lebontott adatokból azt látjuk, hogy vidéken igen népszerű a népszámlálási kérdőívek kitöltése, meglepetésként hat, hogy például Vrancea, Dâmbovița és Teleorman megyékben a kérdőíveket online kitöltő lakosok háromnegyede rurális környezetben él. Ennél az összehasonlításnál azért érdemes azt is figyelembe venni, hogy a megyék lakossága mekkora arányban tartózkodik városi és vidéki környezetben.

Ha az országos adatokat tekintjük, a városi és vidéki kitöltők fele-fele arányban oszlanak el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!