Moldovai elnök: Transznisztriában helyi erők feszülnek egymásnak, a céljuk pedig a destabilizáció

2022. április 26. – 16:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Maia Sandu szerint az elmúlt hetekben több bombariadó is volt a régió iskoláiban és egészségügyi intézményeiben.

Maia Sandu moldovai elnök kedden a Legfelsőbb Biztonsági Tanács ülése után kijelentette, hogy a moldovai hatóságok birtokába jutott információk szerint a transznisztriai térségben a különböző helyi erők érdekeltek a helyzet destabilizálásában. „Ez egy összetett és feszült helyzet. Éberek vagyunk, minden szükséges intézkedést megteszünk, hogy elkerüljük az eszkalációt” – idézte az elnököt a Digi24.

Mint írtuk, a szakadár régió fővárosában, a tiraszpoli állambiztonsági minisztériumnál történt robbanásokról érkeztek jelentések hétfőn este, kedd reggel pedig a Grigoripol rajonban található Maiac településen semmisült meg, szintén robbantások során, két olyan rádió antenna, melyek melyek főként Oroszországba sugároztak adást.

Ezt követően hívta össze Maia Sandu elnök a moldáv biztonsági tanácsot. „Ami az elmúlt 24 órában a Dnyeszteren túli régióban történt, az a feszültségek fokozódása. Az elmúlt hetekben több bombariadó is volt a régió iskoláiban és egészségügyi intézményeiben, majd a tegnapi és a mai robbanások következtek. A moldovai hatóságok éberen figyelnek. Elemzésünk azt mutatja, hogy a térségben feszültségek vannak a helyzet destabilizálásában érdekelt különböző erők között. Ez sebezhetővé teszi a régiót, és kockázatot jelent a Moldovai Köztársaság számára” – mondta kedden Sandu.

Elítélt minden olyan provokációt és kísérletet, amely „a Moldovai Köztársaságot olyan akciókba akarja belekeverni, amelyek veszélyeztethetik az ország békéjét”. „Kisinyov ragaszkodik a transznisztriai konfliktus békés megoldásához” – mondta.

Fotó: Maia Sandu Facebook-oldala
Fotó: Maia Sandu Facebook-oldala

A Moldovai Köztársaság Legfelsőbb Biztonsági Tanácsa többek között a következő döntéseket hozta: a biztonsági övezet közelében a közlekedési ellenőrzések intenzitásának növelése; a járőrözés és az ellenőrzések intenzitásának növelése a Moldovai Köztársaság területén és a határon; a riasztási szint növelése a kritikus infrastrukturális célkitűzések biztosítása tekintetében; a közrend és a közbiztonság biztosításáért felelős valamennyi intézmény riasztási szintjének növelése.

„Ezek a feszültségek olyan területen zajlanak, amelyet de facto nem a kisinyovi hatóságok ellenőriznek, de ez a terület a Moldovai Köztársasághoz tartozik, és állampolgáraink élnek ott. (...) A Moldovai Köztársaság nem tervezi a Dnyeszteren túli régió blokádját. Nyitottak vagyunk a kommunikációra és a konfliktus békés, diplomáciai úton történő megoldására” – tette hozzá Maia Sandu.

Az eset kapcsán megszólalt Moszkva is

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden azt mondta, hogy a Dnyeszteren túli területekről érkező hírek „aggasztóak”, és hogy Moszkva „nagyon figyelmesen követi, hogy mi történik ott, és hogyan alakul a helyzet”.

Ugyanakkor a donyecki régió oroszbarát vezetője arról beszélt, hogy Oroszországnak el kell indítania a katonai művelet következő szakaszát, mely érintené a Dnyeszteren túli területeket is.

Az ukrán hírszerzés eközben közzétett egy dokumentumot, amelyben az orosz titkosszolgálatokat vádolja meg a tiraszpoli robbantások megszervezésével.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!