Moldovai elnök: Transznisztriában helyi erők feszülnek egymásnak, a céljuk pedig a destabilizáció

2022. április 26. – 16:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Maia Sandu szerint az elmúlt hetekben több bombariadó is volt a régió iskoláiban és egészségügyi intézményeiben.

Maia Sandu moldovai elnök kedden a Legfelsőbb Biztonsági Tanács ülése után kijelentette, hogy a moldovai hatóságok birtokába jutott információk szerint a transznisztriai térségben a különböző helyi erők érdekeltek a helyzet destabilizálásában. „Ez egy összetett és feszült helyzet. Éberek vagyunk, minden szükséges intézkedést megteszünk, hogy elkerüljük az eszkalációt” – idézte az elnököt a Digi24.

Mint írtuk, a szakadár régió fővárosában, a tiraszpoli állambiztonsági minisztériumnál történt robbanásokról érkeztek jelentések hétfőn este, kedd reggel pedig a Grigoripol rajonban található Maiac településen semmisült meg, szintén robbantások során, két olyan rádió antenna, melyek melyek főként Oroszországba sugároztak adást.

Ezt követően hívta össze Maia Sandu elnök a moldáv biztonsági tanácsot. „Ami az elmúlt 24 órában a Dnyeszteren túli régióban történt, az a feszültségek fokozódása. Az elmúlt hetekben több bombariadó is volt a régió iskoláiban és egészségügyi intézményeiben, majd a tegnapi és a mai robbanások következtek. A moldovai hatóságok éberen figyelnek. Elemzésünk azt mutatja, hogy a térségben feszültségek vannak a helyzet destabilizálásában érdekelt különböző erők között. Ez sebezhetővé teszi a régiót, és kockázatot jelent a Moldovai Köztársaság számára” – mondta kedden Sandu.

Elítélt minden olyan provokációt és kísérletet, amely „a Moldovai Köztársaságot olyan akciókba akarja belekeverni, amelyek veszélyeztethetik az ország békéjét”. „Kisinyov ragaszkodik a transznisztriai konfliktus békés megoldásához” – mondta.

Fotó: Maia Sandu Facebook-oldala
Fotó: Maia Sandu Facebook-oldala

A Moldovai Köztársaság Legfelsőbb Biztonsági Tanácsa többek között a következő döntéseket hozta: a biztonsági övezet közelében a közlekedési ellenőrzések intenzitásának növelése; a járőrözés és az ellenőrzések intenzitásának növelése a Moldovai Köztársaság területén és a határon; a riasztási szint növelése a kritikus infrastrukturális célkitűzések biztosítása tekintetében; a közrend és a közbiztonság biztosításáért felelős valamennyi intézmény riasztási szintjének növelése.

„Ezek a feszültségek olyan területen zajlanak, amelyet de facto nem a kisinyovi hatóságok ellenőriznek, de ez a terület a Moldovai Köztársasághoz tartozik, és állampolgáraink élnek ott. (...) A Moldovai Köztársaság nem tervezi a Dnyeszteren túli régió blokádját. Nyitottak vagyunk a kommunikációra és a konfliktus békés, diplomáciai úton történő megoldására” – tette hozzá Maia Sandu.

Az eset kapcsán megszólalt Moszkva is

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden azt mondta, hogy a Dnyeszteren túli területekről érkező hírek „aggasztóak”, és hogy Moszkva „nagyon figyelmesen követi, hogy mi történik ott, és hogyan alakul a helyzet”.

Ugyanakkor a donyecki régió oroszbarát vezetője arról beszélt, hogy Oroszországnak el kell indítania a katonai művelet következő szakaszát, mely érintené a Dnyeszteren túli területeket is.

Az ukrán hírszerzés eközben közzétett egy dokumentumot, amelyben az orosz titkosszolgálatokat vádolja meg a tiraszpoli robbantások megszervezésével.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!