Románia „európai útja” mellett foglalt állást Nicolae Ciucă az uniós csatlakozási szerződés 17. évfordulóján

2022. április 25. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi helyzetben, amikor a világjárvány gazdasági és társadalmi következményeire rátevődik az Ukrajna orosz inváziója okozta energia- és humanitárius válság, az európai szolidaritás az, amely lehetővé teszi a romániai társadalom számára szükséges reformok folytatását – idézi az Agerpres Nicolae Ciucă miniszterelnök üzenetét, aki abból az alkalomból nyilatkozott, hogy 17 éve írták alá Románia uniós csatlakozási szerződését.

Ha visszatekintünk azokra az előnyökre, amelyeket az Európai Unióhoz való csatlakozás hozott számunkra, elegendő okunk van megállapítani, hogy ez jó döntés volt Románia és a románok számára: Románia bruttó hazai termékének megháromszorozódása a csatlakozás idején mérthez képest, gazdasági és társadalmi stabilitás, az emberek, áruk és szolgáltatások szabad mozgása, a romániai vállalkozók szabad hozzáférése az európai egységes piachoz, európai finanszírozáson keresztül nyújtott támogatások.

Románia eddig közel nettó 42 milliárd eurót kapott az Európai Uniótól, és ezt különböző projektekre fordította, amelyek segítettek csökkenteni a lemaradásokat és ösztönözték a magánkezdeményezéseket'

– írta a kormányfő.

Ciucă kiemelte, hogy az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében a következő években Románia közel 30 milliárd euróban részesül, amelyet beruházásokra és reformokra fordíthat, és a Támogatás Romániának intézkedéscsomagra előirányozott 17,3 milliárd lejből is 9 milliárdot európai alapokból biztosítanak.

'A mi felelősségünk folytatni Románia európai útját, amint azt a kormányprogramunkban is célul tűztük ki, teljes összhangban a román állampolgárok zömének Európa-barát orientációjával. Isten éltessen sokáig az Európai Unióban, Románia!' – olvasható a miniszterelnök üzenetében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!