A sepsiszentgyörgyi román színház igazgatója: Szent György miért ne képviselhetné a város minden lakóját?

2022. április 22. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi címer is tisztességesen és tiszteletteljesen képviselheti Sepsiszentgyörgy románságát, állítja Anna Maria Popa, a városban található Andrei Mureșanu Színház igazgatója, aki egy Facebook-bejegyzésben reagált a brassói táblabíróság szerdai ítéletére, amelyben érvénytelenítették a város zászlóját tavaly júniusban jóváhagyó kormányhatározatot.

A zászlót jóváhagyó kormányhatározatot két egyesület támadta meg a brassói ítélőtábla közigazgatási részlegén, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma, illetve a Dan Tanasă nevével fémjelzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC). Azt nem lehet tudni pontosan, hogy mi volt a kifogásuk, Antal Árpád korábban azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint a határozatot megtámadó két szervezet a „románok jelenlétére” utaló jelképeket hiányolja.

Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala
Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala

„A címer a város történelmét foglalja magába: az erődöt, a templomot, a napot, a holdat és a sárkányt legyőző Szent Györgyöt. (…) Én, mint ennek a városnak a román állampolgára, tisztességesen és tiszteletteljesen képviseltnek érzem magam. Sokkal jobb, mintha egy dák szimbólumot vagy egy olyan érmét tartalmazna, melyhez a város egyáltalán nem köthető. Miért kell a románoknak egy dák farkas vagy pénzérme ahhoz, hogy képviselve érezzék magukat? Miért ne képviselhetné egyformán a város minden lakóját Szent György, ez a minden vallásban jelen lévő és minden etnikum által tisztelt keresztény szimbólum? Egyáltalán miért vita tárgya ez a téma? Hány igazán komoly problémánk van, olyanok, amelyekre együtt megtalálhatnánk a legjobb megoldást, de mi ehelyett a zászló problémáján rugózunk?” – érvelt az igazgató.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!