Az ukrán külügyminiszter felkérte Romániát, hogy segítse Ukrajnát az újjáépítésben

2022. április 22. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz katonai agressziót követően a térségben kialakult biztonsági helyzetről tárgyalt Nicolae Ciucă kormányfő Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel pénteken a Victoria-palotában.

A találkozón az ukrán külügyminiszter felkérte Romániát, hogy jelentős mértékben járuljon hozzá az újjáépítési erőfeszítésekhez Ukrajnában – tájékoztat a kormány közleménye alapján az Agerpres.

Dmitro Kuleba és Nicolae Ciucă – Fotó: gov.ro
Dmitro Kuleba és Nicolae Ciucă – Fotó: gov.ro

A közleménye szerint a miniszterelnök beszámolt az ukrán külügyminiszternek mindazokról az erőfeszítésekről, amelyeket a román hatóságok a civil társadalommal, az önkéntesekkel és a nemzetközi humanitárius szervezetekkel együtt tettek annak a több mint 800.000 ukrán menekültnek a támogatására, akik a háború kitörése óta érkeztek hazánkba. Kiemelte a Suceava mellett kialakított humanitárius logisztikai központ szerepét a nemzetközi segítségnyújtás folyamatában, és biztosította a szomszédos ország külügyminiszterét, hogy Románia továbbra is részt vesz a humanitárius segítségnyújtásban, a menekültáradat kezelésében és az ukrán exportot könnyítő eljárásokban.

Kuleba részletesen bemutatta Ciucă kormányfőnek az ország területén uralkodó katonai helyzetet, és megköszönte a román kormánynak és a román állampolgároknak az ukrajnaiaknak nyújtott támogatást és szolidaritást. Ugyanakkor felkérte Romániát, hogy érdemben segítse Ukrajna újjáépítési erőfeszítéseit.

Dmitro Kuleba hivatalos látogatáson tartózkodik Bukarestben. A kormányfővel való találkozást követően román hivatali kollégájával, Bogdan Aurescuval tartott megbeszélést.

„A háború az igazság pillanata, akkor láthatod meg az igazi arcát valakinek. Románia felfedte igazi, baráti arcát. Nem csak beszélt, hanem cselekedett is. Ezt soha nem fogjuk elfelejteni”

fogalmazott Kuleba a megbeszélés után, az Aurescuval közösen tartott sajtótájékoztatón. A külügyminiszter szerint Ukrajna győzni fog, „de ahhoz, hogy ez minél előbb megtörténjen, gyors együttműködésre van szükség, minden szinten”.

A Hotnews tudósítása szerint Kuleba kitért az egyértelmű válasz elől azzal kapcsolatban, hogy Románia fog-e fegyvert szállítani Ukrajnának.

„Egyes esetekben azt látjuk, hogy az országok tehetnek valamit, szállíthatnának fegyvereket de nem teszik meg, mert nem akarnak rossz viszonyba kerülni Oroszországgal. (…) Nem fogadjuk el a képmutatást, de szerencsére Románia esetében ez nem így van. Barátságos és nyitott volt” – mondta. Arra kérdésre sem adott egyértelmű választ, hogy korábban már kaptak-e fegyvert Romániából. „Nem mondjuk meg, hogy mit és hol kapunk, hacsak nincs nyilvános bejelentés.” Az ukrán külügyminiszter szerint az háború kitörése óta „nagyon okos politikát folytat”, és ennek a háborúnak az egész régió jövőjét meghatározza majd.

Bogdan Aurescu és Dmitro Kuleba – Fotó: mae.ro
Bogdan Aurescu és Dmitro Kuleba – Fotó: mae.ro

A sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban Bogdan Aurescu annyit jegyzett meg, hogy szerinte „nem jó túl sokat beszélni ezekről a dolgokról nyilvánosan beszélni”.

A beszámoló szerint Aurescu azt is kijelentette, hogy Románia kész részt vállalni az újjáépítés erőfeszítéseiből. Az EU-tagsággal kapcsolatban pedig kijelentette, hogy bonyolult út vezet addig, de Románia aktívan támogatni fogja Ukrajnát ebben a fáradtságos folyamatban.

Kuleba szerint akik azt hiszik, hogy Putyin nem meri tesztelni a NATO 5. cikkelyét, naivak, és a megállításának a legjobb módja, ha megadják Ukrajnának azt, amire szüksége van. Hangsúlyozta, nincsenek kételyei afelől, hogy nyerni fognak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!