Továbbra is a PSD a legnépszerűbb párt, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă pedig a legkedveltebb pártvezérek

2022. április 21. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is a PSD a legnépszerűbb párt Romániában, derül ki az Avangard közvélemény-kutató legfrissebb felméréséből, amelyet a G4Media és News.ro is közölt.

Ha vasárnap lennének a választások, akkor PSD 36%-ot érne el. A PNL következne utána 19%-kal, majd az AUR 14%-kal, illetve az USR 11%-kal. A közvélemény-kutató legutóbbi, március végén közzétett felméréséhez képest a PNL tudott erősíteni, akkor a nemzeti liberálisok 16%-on álltak. A PSD, az AUR és az USR is egyaránt 1 százalékpontot veszített a népszerűségéből, tehát lényegében nincs nagy változás a népszerűségükben. Az RMDSZ-t hagyományosan 5%-ra mérték.

A pártvezetők között Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă egyaránt 31%-kal vezeti a népszerűségi listát, az USR-s Cătălin Drulă 15%-kal, az AUR-os George Simion 13%-kal, míg a Jobboldal Ereje nevű pártot vezető Ludovic Orban 11%-kal áll. A március végi felméréshez képest Nicolae Ciucă veszített jelentősebbet, akkor még 34%-on állt a népszerűségi indexe. Ezzel szemben Marcel Ciolacunak 1 százalékpontot javított a népszerűségén.

Ez nem igazán meglepő, ha azt nézzük, hogy miként értékelik az emberek a kormány által kezdeményezett, az áremelkedést ellensúlyozó társadalmi és gazdasági intézkedéseket. A megkérdezettek jelentős többsége ugyanis inkább a PSD-hez köti ezeket. A válaszadók 32%-a mondta, hogy szerinte a PSD kezdeményezte ezeket, és mindössze 7% véli úgy, hogy a PNL javaslatairól van szó. A legnépszerűbb intézkedés az nyugdíjasok és alacsony jövedelmű családok számára felajánlott alapélelmiszer-utalványok, erről a válaszadók 46%-a értékelte pozitívan. Ezután a minimálbér 200 lejjel történő emelése következik 23%-kal.

Arra kérdésre, hogy melyik pártvezérrel ülnének le egy vacsorára az otthonukban, a legtöbben Marcel Ciolacut választották, az emberek 14%-a ülne szívesen egy asztalhoz vele. Egyébként a legnépszerűbb válasz erre a kérdésre az volt, hogy egyikkel sem, a válaszadók 35%-a vélekedett így.

A felmérés április 12-20. között zajlott egy 906 fős mintán. A hibahatár 3,4%-os.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!