Továbbra is a PSD a legnépszerűbb párt, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă pedig a legkedveltebb pártvezérek

2022. április 21. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is a PSD a legnépszerűbb párt Romániában, derül ki az Avangard közvélemény-kutató legfrissebb felméréséből, amelyet a G4Media és News.ro is közölt.

Ha vasárnap lennének a választások, akkor PSD 36%-ot érne el. A PNL következne utána 19%-kal, majd az AUR 14%-kal, illetve az USR 11%-kal. A közvélemény-kutató legutóbbi, március végén közzétett felméréséhez képest a PNL tudott erősíteni, akkor a nemzeti liberálisok 16%-on álltak. A PSD, az AUR és az USR is egyaránt 1 százalékpontot veszített a népszerűségéből, tehát lényegében nincs nagy változás a népszerűségükben. Az RMDSZ-t hagyományosan 5%-ra mérték.

A pártvezetők között Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă egyaránt 31%-kal vezeti a népszerűségi listát, az USR-s Cătălin Drulă 15%-kal, az AUR-os George Simion 13%-kal, míg a Jobboldal Ereje nevű pártot vezető Ludovic Orban 11%-kal áll. A március végi felméréshez képest Nicolae Ciucă veszített jelentősebbet, akkor még 34%-on állt a népszerűségi indexe. Ezzel szemben Marcel Ciolacunak 1 százalékpontot javított a népszerűségén.

Ez nem igazán meglepő, ha azt nézzük, hogy miként értékelik az emberek a kormány által kezdeményezett, az áremelkedést ellensúlyozó társadalmi és gazdasági intézkedéseket. A megkérdezettek jelentős többsége ugyanis inkább a PSD-hez köti ezeket. A válaszadók 32%-a mondta, hogy szerinte a PSD kezdeményezte ezeket, és mindössze 7% véli úgy, hogy a PNL javaslatairól van szó. A legnépszerűbb intézkedés az nyugdíjasok és alacsony jövedelmű családok számára felajánlott alapélelmiszer-utalványok, erről a válaszadók 46%-a értékelte pozitívan. Ezután a minimálbér 200 lejjel történő emelése következik 23%-kal.

Arra kérdésre, hogy melyik pártvezérrel ülnének le egy vacsorára az otthonukban, a legtöbben Marcel Ciolacut választották, az emberek 14%-a ülne szívesen egy asztalhoz vele. Egyébként a legnépszerűbb válasz erre a kérdésre az volt, hogy egyikkel sem, a válaszadók 35%-a vélekedett így.

A felmérés április 12-20. között zajlott egy 906 fős mintán. A hibahatár 3,4%-os.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!