Megúszhatja a börtönt Kiss Sándor, a Bihar Megyei Tanács volt RMDSZ-es elnöke

2022. április 21. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva

Megúszhatja a börtönbüntetés a korábban korrupcióért elítélt Kiss Sándor, a Bihar Megyei Tanács volt RMDSZ-es elnöke – írja az MTI a bíróságok portálján közétett végzésre hivatkozva. A végzés nem jogerős.

Felmentő ítéletet hozott, illetve a vádiratban szereplő egyes bűncselekmények elévülését állapította meg a Bihar megyei törvényszék az újratárgyalt korrupciós perben. 2018-ban ugyanebben az ügyben még nyolc év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a törvényszék az RMDSZ Bihar megyei szervezetének korábbi elnökére.

Forrás: képernyőmentés az ebihoreanul.ro videójából
Forrás: képernyőmentés az ebihoreanul.ro videójából

A szerdán elfogadott határozatot a romániai bíróságok portálján tették közzé. A törvényszék mindazonáltal elrendelte az elévült bűncselekmények (csúszópénz elfogadása és befolyással üzérkedés) révén szerzett 1,1 millió euró jogosulatlan haszon elkobzását. A korábbi ítéletben 5,55 millió eurós vagyonelkobzás szerepelt.

Kiss Sándor ellen 2014 áprilisában indított bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA) csúszópénz elfogadása, pénzmosás és hatalommal való visszaélés gyanújával, és 2015 júniusában emeltek vádat ellene. Az MTI azt írja, hogy a vádirat összeállításához a magyarországi, németországi és hollandiai bűnüldöző szervek is adatokat szolgáltattak. A DNA vádirata szerint 2003 és 2008 között több cég Kiss Sándor lefizetésével nyert megbízást különböző közbeszerzési eljárásokon.

Az első (nem jogerős) ítéletet pedig 2018 júniusában hozta meg a Bihar megyei törvényszék, amely négy pénzmosási ügyben, hivatali visszaélésben, csúszópénz elfogadásában és befolyással való folyamatos üzérkedésben találta bűnösnek. Az elsőfokú ítéletet azonban a fellebbviteli tárgyaláson a nagyváradi táblabíróság 2018 decemberében formai hibákra hivatkozva megsemmisítette, és elrendelte az ügy újratárgyalását.

A megismételt eljárás során egy időközben született alkotmánybírósági döntés értelmében megsemmisítették azokat a bizonyítékokat, amelyeket a titkosszolgálat (SRI) gyűjtött, arra hivatkozva, hogy a SRI nem a DNA megbízásából, hanem nemzetbiztonsági okokra hivatkozva figyelte meg a volt politikust.

A Bihar megyei törvényszék most – a vádlott számára kedvezőbb büntetőjog elve alapján – nem az új, hanem a feltételezett bűncselekmények idején érvényes 1968-as büntető törvénykönyvet alkalmazta. A pénzmosás és hivatali visszaélés vádja alól Kiss Sándort ezúttal felmentette, míg a csúszópénz elfogadása és befolyással való folyamatos üzérkedés vádpontjában a büntetőjogi felelősség elévülését állapították meg. A törvényszék mindazonáltal elrendelte az elévült bűncselekmények (csúszópénz elfogadása és befolyással üzérkedés) révén szerzett jogtalan haszon elkobzását. A mostani ítélet nem jogerős.

Az ügy gyanúsítottjai között szerepelt korábban az elhunyt Mudura Sándor, továbbá Bojtor Vilmos László, Gheorghe-Ioan Roatiș, Beneamin Rus, Miklóssy Ferenc, valamint Miklóssy László is. Az ebihoreanul.ro most azt írja, hogy valamennyi vádlottat felmentette első fokon a bíróság, de esetükben is a kapott kenőpénz elkobzásáról döntöttek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!