Megúszhatja a börtönt Kiss Sándor, a Bihar Megyei Tanács volt RMDSZ-es elnöke

2022. április 21. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva

Megúszhatja a börtönbüntetés a korábban korrupcióért elítélt Kiss Sándor, a Bihar Megyei Tanács volt RMDSZ-es elnöke – írja az MTI a bíróságok portálján közétett végzésre hivatkozva. A végzés nem jogerős.

Felmentő ítéletet hozott, illetve a vádiratban szereplő egyes bűncselekmények elévülését állapította meg a Bihar megyei törvényszék az újratárgyalt korrupciós perben. 2018-ban ugyanebben az ügyben még nyolc év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a törvényszék az RMDSZ Bihar megyei szervezetének korábbi elnökére.

Forrás: képernyőmentés az ebihoreanul.ro videójából
Forrás: képernyőmentés az ebihoreanul.ro videójából

A szerdán elfogadott határozatot a romániai bíróságok portálján tették közzé. A törvényszék mindazonáltal elrendelte az elévült bűncselekmények (csúszópénz elfogadása és befolyással üzérkedés) révén szerzett 1,1 millió euró jogosulatlan haszon elkobzását. A korábbi ítéletben 5,55 millió eurós vagyonelkobzás szerepelt.

Kiss Sándor ellen 2014 áprilisában indított bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA) csúszópénz elfogadása, pénzmosás és hatalommal való visszaélés gyanújával, és 2015 júniusában emeltek vádat ellene. Az MTI azt írja, hogy a vádirat összeállításához a magyarországi, németországi és hollandiai bűnüldöző szervek is adatokat szolgáltattak. A DNA vádirata szerint 2003 és 2008 között több cég Kiss Sándor lefizetésével nyert megbízást különböző közbeszerzési eljárásokon.

Az első (nem jogerős) ítéletet pedig 2018 júniusában hozta meg a Bihar megyei törvényszék, amely négy pénzmosási ügyben, hivatali visszaélésben, csúszópénz elfogadásában és befolyással való folyamatos üzérkedésben találta bűnösnek. Az elsőfokú ítéletet azonban a fellebbviteli tárgyaláson a nagyváradi táblabíróság 2018 decemberében formai hibákra hivatkozva megsemmisítette, és elrendelte az ügy újratárgyalását.

A megismételt eljárás során egy időközben született alkotmánybírósági döntés értelmében megsemmisítették azokat a bizonyítékokat, amelyeket a titkosszolgálat (SRI) gyűjtött, arra hivatkozva, hogy a SRI nem a DNA megbízásából, hanem nemzetbiztonsági okokra hivatkozva figyelte meg a volt politikust.

A Bihar megyei törvényszék most – a vádlott számára kedvezőbb büntetőjog elve alapján – nem az új, hanem a feltételezett bűncselekmények idején érvényes 1968-as büntető törvénykönyvet alkalmazta. A pénzmosás és hivatali visszaélés vádja alól Kiss Sándort ezúttal felmentette, míg a csúszópénz elfogadása és befolyással való folyamatos üzérkedés vádpontjában a büntetőjogi felelősség elévülését állapították meg. A törvényszék mindazonáltal elrendelte az elévült bűncselekmények (csúszópénz elfogadása és befolyással üzérkedés) révén szerzett jogtalan haszon elkobzását. A mostani ítélet nem jogerős.

Az ügy gyanúsítottjai között szerepelt korábban az elhunyt Mudura Sándor, továbbá Bojtor Vilmos László, Gheorghe-Ioan Roatiș, Beneamin Rus, Miklóssy Ferenc, valamint Miklóssy László is. Az ebihoreanul.ro most azt írja, hogy valamennyi vádlottat felmentette első fokon a bíróság, de esetükben is a kapott kenőpénz elkobzásáról döntöttek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!