Ciucă szerint a magyarok is éljenezve fogadták a bevonuló román katonákat Nagyváradon

2022. április 21. – 09:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán a román hadsereg 1919-es bevonulására emlékeztek Nagyváradon, és az eseményen felszólalt Nicolae Ciucă kormányfő is, aki szerint a magyarok és más nemzetiségek is éljenezve fogadták 103 éve a csapatokat.

„Most 103 éve, április 20-án, húsvét ünnepén a román sereg csapatai bevonultak Nagyváradra az őket váró románok, magyarok és más nemzetiségek éljenzése közepette, hogy megvédjék a lakosságot és felszabadítsák őket a zsarnokság alól” – mondta szerdai beszédében Nicolae Ciucă miniszterelnök, amelyet az Agerpres idéz.

A miniszterelnök szerint Nagyváradon békésen zajlott a hatalomátvétel, „a régi közigazgatás képviselőinek a leváltása nélkül került (a város) a Román Királyság védelme alá”.

„A szabadság, demokrácia és béke jegyében a soknemzetiségű és multikulturális Nagyvárad Romániára bízta sorsát, és jelenleg az ország egyik legvirágzóbb városa. Kihasználom az alkalmat, hogy ezt megköszönjem az utóbbi években a várost vezető elöljáróknak” – mondta beszédében Ciucă, aki megemlékezett a kor neves személyiségeire is. Aurel Lazăr, Coriolan Pop, Iustin Ardelean, Roman Ciorogariu és Traian Moşoiu mellett Rimler Károly polgármestert és Jánossy Gyula főkapitányt is megemlítette. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a nagyváradi fiatalok ismerik történelmüknek ezt a részét, és méltó módon tisztelik elődeiket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!