Nem szállhatnak fel péntektől a légierő MiG 21 LanceR harci gépei

2022. április 15. – 13:29

Nem szállhatnak fel péntektől a légierő MiG 21 LanceR harci gépei
Két, a Román Légierőhöz tartozó MiG 21 LanceR. Fotó: a Román Légierő hivatalos oldala.

Másolás

Vágólapra másolva

A román hadsereg vezérkari főnöke, Daniel Petrescu tábornok péntektől felfüggesztette a légierő MiG-21 LanceR típusú harci gépeinek felszállását – írja az Agerpres hírügynökség.

Közleményében a védelmi minisztérium az intézkedést azzal indokolta, hogy a MiG-21 LanceR gépek üzemeltetése során jelentős számú, halálos áldozattal vagy a repülő megrongálódásával, illetve megsemmisülésével járó baleset történt.

A védelmi minisztérium itt egyértelműen arra a március 2-án történt balesetre is utalt, amely során a 86-os légibázishoz tartozó MiG 21 LanceR típusú repülő röviddel a felszállást követően elveszítette a kapcsolatot az irányítótoronnyal, eltűnt a radarokról és Cogealac település mellett lezuhant, majd alig kis idő elteltével a balesetet szenvedett harci gép pilótájának mentésére indult helikopter is a földbe csapódott. A baleseteknek összesen 8 halálos áldozata volt.

A Hotnews a védelmi minisztérium közlésére hivatkozva azt is írja, hogy a mostani döntésnek van egy nagyon aktuális vonatkozása is, kedden az egyik MiG 21 LanceR gépnek kényszerleszállást kellett végrehajtania. A harci repülő szintén a 86-os légibázishoz tartozik.

1994 óta összesen 20 baleset történt ezzel a típusú harci géppel, az viszont bizalmas információnak számít, hogy hány ilyen repülővel rendelkezik jelenleg a légierő.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!