Nem szállhatnak fel péntektől a légierő MiG 21 LanceR harci gépei

2022. április 15. – 13:29

Nem szállhatnak fel péntektől a légierő MiG 21 LanceR harci gépei
Két, a Román Légierőhöz tartozó MiG 21 LanceR. Fotó: a Román Légierő hivatalos oldala.

Másolás

Vágólapra másolva

A román hadsereg vezérkari főnöke, Daniel Petrescu tábornok péntektől felfüggesztette a légierő MiG-21 LanceR típusú harci gépeinek felszállását – írja az Agerpres hírügynökség.

Közleményében a védelmi minisztérium az intézkedést azzal indokolta, hogy a MiG-21 LanceR gépek üzemeltetése során jelentős számú, halálos áldozattal vagy a repülő megrongálódásával, illetve megsemmisülésével járó baleset történt.

A védelmi minisztérium itt egyértelműen arra a március 2-án történt balesetre is utalt, amely során a 86-os légibázishoz tartozó MiG 21 LanceR típusú repülő röviddel a felszállást követően elveszítette a kapcsolatot az irányítótoronnyal, eltűnt a radarokról és Cogealac település mellett lezuhant, majd alig kis idő elteltével a balesetet szenvedett harci gép pilótájának mentésére indult helikopter is a földbe csapódott. A baleseteknek összesen 8 halálos áldozata volt.

A Hotnews a védelmi minisztérium közlésére hivatkozva azt is írja, hogy a mostani döntésnek van egy nagyon aktuális vonatkozása is, kedden az egyik MiG 21 LanceR gépnek kényszerleszállást kellett végrehajtania. A harci repülő szintén a 86-os légibázishoz tartozik.

1994 óta összesen 20 baleset történt ezzel a típusú harci géppel, az viszont bizalmas információnak számít, hogy hány ilyen repülővel rendelkezik jelenleg a légierő.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!