Napi 30 ezer eurónyi büntetést kockáztat Románia, mert 13 éve nem számolta fel az illegális szeméttelepeit

2022. április 13. – 09:54

Napi 30 ezer eurónyi büntetést kockáztat Románia, mert 13 éve nem számolta fel az illegális szeméttelepeit
Illegális szemétlerakat a Szamos partján Szászfenesen – Fotó: Cristian Marchiș Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság ismét az Európai Unió Bíróságához fordult, sérelmezve, hogy Románia még mindig nem tette meg a szükséges lépéseket 44 szemétlerakó felszámolásához, ami szembe megye az európai irányelvekkel – számolt be kedden a Szabad Európa Románia.

Az Európai Bizottság arra kéri a bíróságot, hogy kötelezze Romániát napi 29 781 eurónyi bírság kifizetésére, attól a naptól kezdve, hogy 2018. október 18-án a bíróság egy határozatban kimondta: az ország köteles felszámolni a nem szabályos szeméttelepeket. Ezen felül további napi 3 311,5 eurónyi átalányösszeg fizetését is kéri, a határozat közlésének napjától mindaddig, amíg Románia eleget tesz a kötelességének.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a szankciókat kiszabják, még abban az esetben is, hogyha Románia most felszámolja a szóban forgó 44 illegális szeméttelepet, kénytelen lenne 4,1 milliónyi euró büntetést kifizetni.

Az Európai Bizottság a bírósági keresetét még február 15-én nyújtotta be, amikor azzal érvelt, hogy „Románia nem hivatkozhat belügyi helyzetekre annak igazolására, hogy miért nem hajtotta végre a bíróság határozatát”.

Az illegális szemétlerakók miatt indított uniós eljárások régóta zajlanak Románia ellen, amely eredetileg azt vállalta, hogy 2009-ig 100 szabálytalan szeméttelepet fog felszámolni. Az EB 2017-ben emelt vádat az Európai Unió Bíróságán az ország ellen, mivel ennek a vállalásnak nem tett maradéktalanul eleget.

2018-ban kiderült, hogy még mindig nincs felszámolva 13 városi és 38 ipari szeméttelep, amelyből 44 ma is megvan.

Sőt a környezetvédő civil szervezetek – mint például az Eco Civica – folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy országszerte további új szabálytalan szemétlerakók létesülnek, amelyeket jelentenek az illetékes hatóságoknak, mégsem történik semmi.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!