Nemzetközi elismerést kapott Keresztes Péter A háborúban nincs jó búcsú című riportja

2022. április 13. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Televízió munkatársa a PRIX CIRCOM nemzetközi televíziós fesztivál egyik különdíját nyerte el.

Keresztes Péter A háborúban nincs jó búcsú című riportja kapta a PRIX CIRCOM nemzetközi televíziós fesztivál egyik különdíját. Februárban naponta nagyjából 2000 ukrán menekült lépte át a határt Máramarosszigetnél, sokuk az életükön kívül nem tudtak sokat megmenteni, erről szól a 10 perces anyag. Az egy személyes stábként dolgozó Keresztes Péter a díjat az ukrán menekülteknek ajánlja fel, kifejezve ezzel együttérzését millió ártatlan civillel.

A háborúban nincs jó búcsú, mondta egyik kárpátaljai magyar riportalany, mert nem lehet tudni, hogy lesz-e még találkozás, s ha lesz, az milyen lesz. A menekültek ártatlan ukrán civilek, akiknek ha az ember a szemébe néz, rájön, hogy akár ő maga is lehetne helyében. A határátkelőnél számtalan személyes drámával, kilátástalansággal lehetett találkozni, melynek feldolgozása, riportba foglalása szakmai és etikai kérdéseket is bőven felvet. Stílusa éppen ezért visszafogott, kevés narrációt tartalmaz, hogy megadja a nézőnek a gondolkodás és az önreflexió lehetőségét. Az anyag tartalmába a nézők is beleszóltak, ugyanis az ők kérdéseikre is válaszoltunk.

A CIRCOM az európai regionális közszolgálati televízióállomások szakmai szövetsége, mely évente díjazza a legjobb televíziós alkotásokat. Idén 12 kategóriába lehetett nevezni, a zsűri kategóriánként egy fődíjat és egy különdíjat osztott ki. 2022-ben újdonság volt a digitális multimédia kategória, mely a hagyományos televíziókészítés műszaki és kifejezésbeli megújulását is figyelembe vette: hogyan lehet közelebb kerülni a nézőkhöz a digitális eszközök által, miként válik interaktívabbá a médium, illetve hogyan érdemes kihasználni a legjobban a modern technikát a riport vagy adás elkészítésének érdekében. A szakmai zsűri a napokban nyilvánosságra hozza indoklását is, melyből kiderül, hogy mit értékeltek, miben láttak fantáziát. A díjátadó Galwayben, Írországban lesz május 26-án. A CIRCOM díjazásának bő 30 éves történetében ez az első alkalom, hogy a Román Televízió valamelyik magyar nyelvű riportja részesül elismerésben.

A riport elkészítésében külön köszönetet jár a temesvári és az országos Máltai Segélyszolgálatnak, Szilágyi Gödri Ildikónak és Bumbuc Mihaela munkatársaknak, és mindazoknak az ukrán menekülteknek, akik megosztották történetüket.

A háborúban nincs jó búcsú riport a Körkép a végekről regionális magyar adás számára készült, visszanézhető a TVR Temesvár Facebook és Youtube oldalán (Pe timp de război nu poți să spui „La revedere!”).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!