Nemzetközi elismerést kapott Keresztes Péter A háborúban nincs jó búcsú című riportja

2022. április 13. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Televízió munkatársa a PRIX CIRCOM nemzetközi televíziós fesztivál egyik különdíját nyerte el.

Keresztes Péter A háborúban nincs jó búcsú című riportja kapta a PRIX CIRCOM nemzetközi televíziós fesztivál egyik különdíját. Februárban naponta nagyjából 2000 ukrán menekült lépte át a határt Máramarosszigetnél, sokuk az életükön kívül nem tudtak sokat megmenteni, erről szól a 10 perces anyag. Az egy személyes stábként dolgozó Keresztes Péter a díjat az ukrán menekülteknek ajánlja fel, kifejezve ezzel együttérzését millió ártatlan civillel.

A háborúban nincs jó búcsú, mondta egyik kárpátaljai magyar riportalany, mert nem lehet tudni, hogy lesz-e még találkozás, s ha lesz, az milyen lesz. A menekültek ártatlan ukrán civilek, akiknek ha az ember a szemébe néz, rájön, hogy akár ő maga is lehetne helyében. A határátkelőnél számtalan személyes drámával, kilátástalansággal lehetett találkozni, melynek feldolgozása, riportba foglalása szakmai és etikai kérdéseket is bőven felvet. Stílusa éppen ezért visszafogott, kevés narrációt tartalmaz, hogy megadja a nézőnek a gondolkodás és az önreflexió lehetőségét. Az anyag tartalmába a nézők is beleszóltak, ugyanis az ők kérdéseikre is válaszoltunk.

A CIRCOM az európai regionális közszolgálati televízióállomások szakmai szövetsége, mely évente díjazza a legjobb televíziós alkotásokat. Idén 12 kategóriába lehetett nevezni, a zsűri kategóriánként egy fődíjat és egy különdíjat osztott ki. 2022-ben újdonság volt a digitális multimédia kategória, mely a hagyományos televíziókészítés műszaki és kifejezésbeli megújulását is figyelembe vette: hogyan lehet közelebb kerülni a nézőkhöz a digitális eszközök által, miként válik interaktívabbá a médium, illetve hogyan érdemes kihasználni a legjobban a modern technikát a riport vagy adás elkészítésének érdekében. A szakmai zsűri a napokban nyilvánosságra hozza indoklását is, melyből kiderül, hogy mit értékeltek, miben láttak fantáziát. A díjátadó Galwayben, Írországban lesz május 26-án. A CIRCOM díjazásának bő 30 éves történetében ez az első alkalom, hogy a Román Televízió valamelyik magyar nyelvű riportja részesül elismerésben.

A riport elkészítésében külön köszönetet jár a temesvári és az országos Máltai Segélyszolgálatnak, Szilágyi Gödri Ildikónak és Bumbuc Mihaela munkatársaknak, és mindazoknak az ukrán menekülteknek, akik megosztották történetüket.

A háborúban nincs jó búcsú riport a Körkép a végekről regionális magyar adás számára készült, visszanézhető a TVR Temesvár Facebook és Youtube oldalán (Pe timp de război nu poți să spui „La revedere!”).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!