A Pro Európa Roma Párt a bírósághoz fordul a hat halálos áldozattal járó tordai tűzvész miatt

2022. április 10. – 17:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pro Európa Roma Párt beperli a tordai városházát a vasárnap hajnalban történt, hat halálos áldozattal járó tűzvész miatt – ezt Cătălin Manea, a romák parlamenti képviselője jelentette be.

A Cluj24 beszámolója szerint Cătălin Manea, a Pro Európa Roma Párt tagja, a romák parlamenti képviselője úgy fogalmazott, hogy a „rasszizmus vezetett” a négy kiskorú, összesen hat halálos áldozattal járó tűzvészhez.

„Feljelentést fogok tenni a bíróságon. Felelősségre kell vonni a Románia Alkotmányában rögzített jogok megsértése miatt. Gúnyolódsz a tordai romákon! Gúnyolódsz a romániai romákon! Ők is ennek az országnak polgárjai, nem állatok. Évek óta szegénységben és nyomorban tartják őket” – fogalmazott Manea a Torda polgármesterének és tanácsosainak címzett megnyilvánulásában.

Dragoş Roşianu, a Pro Európa Roma Párt kolozsvári ifjúsági szervezetének elnöke arra emlékeztetett, hogy a legutóbb választási kampányban Cristian Matei, a város polgármestere azt az ígéretet tette, hogy földet biztosít és házat épített számukra.

„Eltelt két év, de nem történt semmi. A romák föld és új otthon nélkül maradtak. Azonnal megyei szintű találkozót kérek a prefektusi hivatallal, a megyei tanáccsal, a tordai városházával és más megyei hatóságokkal a hasonló tragédiák megelőzése érdekében” – mondta Dragoş Roşianu.

A helyi sajtó úgy tudja, a hatóságok még vizsgálják a tűz keletkezésének a körülményeit, egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozhatta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!