A Pro Európa Roma Párt a bírósághoz fordul a hat halálos áldozattal járó tordai tűzvész miatt

2022. április 10. – 17:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pro Európa Roma Párt beperli a tordai városházát a vasárnap hajnalban történt, hat halálos áldozattal járó tűzvész miatt – ezt Cătălin Manea, a romák parlamenti képviselője jelentette be.

A Cluj24 beszámolója szerint Cătălin Manea, a Pro Európa Roma Párt tagja, a romák parlamenti képviselője úgy fogalmazott, hogy a „rasszizmus vezetett” a négy kiskorú, összesen hat halálos áldozattal járó tűzvészhez.

„Feljelentést fogok tenni a bíróságon. Felelősségre kell vonni a Románia Alkotmányában rögzített jogok megsértése miatt. Gúnyolódsz a tordai romákon! Gúnyolódsz a romániai romákon! Ők is ennek az országnak polgárjai, nem állatok. Évek óta szegénységben és nyomorban tartják őket” – fogalmazott Manea a Torda polgármesterének és tanácsosainak címzett megnyilvánulásában.

Dragoş Roşianu, a Pro Európa Roma Párt kolozsvári ifjúsági szervezetének elnöke arra emlékeztetett, hogy a legutóbb választási kampányban Cristian Matei, a város polgármestere azt az ígéretet tette, hogy földet biztosít és házat épített számukra.

„Eltelt két év, de nem történt semmi. A romák föld és új otthon nélkül maradtak. Azonnal megyei szintű találkozót kérek a prefektusi hivatallal, a megyei tanáccsal, a tordai városházával és más megyei hatóságokkal a hasonló tragédiák megelőzése érdekében” – mondta Dragoş Roşianu.

A helyi sajtó úgy tudja, a hatóságok még vizsgálják a tűz keletkezésének a körülményeit, egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozhatta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!