Közel 1500 menekült ukrán gyereket írattak be eddig a román oktatási rendszerbe

2022. április 8. – 18:03

Másolás

Vágólapra másolva

A legtöbb közülük az ukrán tanterv szerint szeretné folytatni, ezért logisztikai támogatásra van elsősorban szükség.

Az oktatási minisztérium adatai szerint pénteken, április 8-án 1497 ukrajnai menekült gyermek volt már beírva az oktatási rendszerbe, ebből 527 óvodás és 970 iskolás korú – írja az edupedu.ro.

Az érdeklődők száma azonban ennél nagyobb, összesen 1769 beiskolázási kérelmez nyújtottak be: 570 óvodás és 1199 iskolás korú gyermek felvételéhez.

Az ukrajnai menekült szülőknek, akik gyermeküket romániai iskolába vagy óvodába szeretnék beíratni, írásbeli és elektronikus formában is be kell nyújtaniuk a megyei tanfelügyelőséghez egy kérelmet.

Az Ukrajnából érkező, kísérő nélküli gyermekeket az illetékes szociális hatóság képviselője írathatja be romániai iskolába és óvodába.

Az oktatási minisztérium minden pénteken közzéteszi, hogy hány ukrajnai menekült gyermeket írattak be óvodákba vagy iskolákba írattak be vagy szándékoznak beiratkozni. Egy hete, április 1-jén a számuk 1236 volt.

„A legtöbben azt kérték, hogy az ukrán tanterv szerinti folytathassák a tanulmányaikat, és ebben az esetben a logisztikai támogatás biztosítása – tantermek, tananyagok, internethozzáférés és informatikai eszközök – rendkívül fontos” – mondta Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!