Mircea Geoană: az oroszok Dél-Ukrajna megszállására készülnek, és a Fekete-tenger északi részének ellenőrzésére

Legfontosabb

2022. április 8. – 08:19

Mircea Geoană: az oroszok Dél-Ukrajna megszállására készülnek, és a Fekete-tenger északi részének ellenőrzésére
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a NATO vezetőivel tárgyal – Fotó: Mircea Geoană hivatalos Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO főtitkár-helyettese Kínának is üzent az észak-atlanti szövetség külügyminisztereinek találkozója után: jobb, ha semmilyen módon nem támogatja Putyin háborúját.

Mircea Geoană, a NATO főtitkár-helyettese a NATO-külügyminiszterek találkozója végén kijelentette, hogy fordulóponthoz érkezünk a háborúban, és a közeljövőben az orosz erők átcsoportosulnak, hogy új offenzívát indítsanak a Donbász régióban, Dél-Ukrajna térségében, beleértve a Fekete-tenger északi része ellenőrzésének megszerzését is.

„Támogatjuk Ukrajnát, támogatjuk és védjük az euroatlanti térséget, és vezetőink globálisan elkötelezettek abban, hogy szabályokon és nem a dzsungel törvényein alapuló világrendet tudjunk létrehozni”

– mondta Mircea Geoană a találkozó után a Hotnews beszámolója szerint.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is jelen volt a NATO-találkozón, és Geoană kétoldalú megbeszélést folytatott az ukrán tisztségviselővel.

„Úgy beszélt a NATO külügyminisztereivel, mint mindig: meggyőzően, pragmatikusan és szenvedélyesen. Ezen a fordulóponton továbbra is megfelelő katonai támogatással segítjük Ukrajnát a háború új szakaszában, de humanitárius és pénzügyi szempontból is” – mondta Mircea Geoană.

„Ázsiáról és a Csendes-óceánról beszélve, nagyon nem mindegy számunkra, hogy Kína mit tesz ezután, és úgy gondolom, hogy az üzenet, amelyet ma Brüsszelből küldtünk, nagyon világos: reméljük, hogy a Kínai Népköztársaság megérti, hogy Putyin Ukrajna elleni háborúját ilyen vagy olyan módon segíteni rossz lépés, és a nemzetközi közösség további lépéseit vonja maga után”

– mondta.

Geoană kommentálta az Orosz Föderációt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában való felfüggesztéséről szóló döntést is, mondván, nyilvánvaló, hogy a nemzetközi közösség szintjén „ezek a szörnyű bűnök, ez a provokálatlan invázió az Orosz Föderáció elszigetelődéséhez és elítéléséhez vezet”.

„A katonai valóság az, hogy néhány hét után, amikor az Orosz Föderáció nem érte el a mérföldköveit, a katonai tervek újragondolásának vagyunk a tanúi, és nyilvánvalóan a Kreml által kitűzött minimális cél a Donbász teljes megszállása egy folyosó elfoglalása, amely Ukrajnát a Donbászszal köti össze. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ezek a célok lennének az Orosz Föderáció végső céljai” – idézi a Digi24 tévéadó a főtitkárhelyettest.

Hangsúlyozta, hogy az orosz csapatok morálja továbbra is „nagyon-nagyon alacsony” szinten van. Véleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „közvetlenül felelős ezért a bűnháborúért”. A NATO bátorítja a bíróságok, a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatát; sok szövetséges segít az ukrán félnek információ- és bizonyítékgyűjtésben. „Meggyőződésem, hogy ezekért a háborús bűnökért felelős valamennyi személy érezni fogja az igazságszolgáltatás szigorát” – jelentette ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!