Minden eddiginél nagyobb büntetéssel sújtott a CNA egy román rádióadót orosz propaganda terjesztéséért

Legfontosabb

2022. április 8. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olyanokat is mondtak egy műsorban, hogy az ukránok „gyilkosok, tolvajok és könnyű erkölcsű lányok nemzete”, és hogy ISIS-mintára gyerekkatonákat képeznek ki.

Csütörtökön az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) két – 100 000, illetve 10 000 lejes – pénzbírsággal sújtotta a Gold FM-et, ez a Hotnews szerint az eddigi rekordösszegű büntetés az ukrajnai háborúval kapcsolatos hamis hírek terjesztéséért.

A CNA Agerpreshez eljuttatott közleménye szerint keddi és csütörtöki ülésein elemezte a vonatkozó jelentéseket az Orosz Föderáció Ukrajna elleni háborújának romániai médiamegjelenései kapcsán. Az elemzett jelentések hét központi televízió – Antena 1, Antena 3, Digi 24, Kanal D, Prima TV, Pro TV, TVR 1, valamint a Digi FM és a Gold FM által február 24. és március 18. között sugárzott műsorait vizsgálták.

A CNA csütörtökön az audiovizuális jogszabályok korrekt tájékoztatásra vonatkozó előírásainak be nem tartása miatt döntött úgy, hogy szankcionálja a Gold FM rádióadót.

A Tanács megállapította, hogy a Gold FM március 2-án, 10-én és 11-én a „Ce-i în Guşă şi-n căpuşă!” és március 5-én a „Scamatoriile Iosefinei” című műsoraiban nem tartotta be a korrekt tájékoztatásra vonatkozó előírásokat.

A Pagina de Media szerint ezekben a műsorokban többek közt elhangzott, hogy az ukránok nácik, akik „gyerekeket részesítenek félkatonai kiképzésben”, hogy az ukrán nemzet „gyilkosok, tolvajok és könnyű erkölcsű lányok nemzete”; de szó esett ezekben a műsorokban „az ISIS mintájára alakult gyermekkülönítményekről”, valamint a Romániába érkező, „duplafenekű”, fegyvert rejtegető limuzinokról is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!