Minden eddiginél nagyobb büntetéssel sújtott a CNA egy román rádióadót orosz propaganda terjesztéséért

Legfontosabb

2022. április 8. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olyanokat is mondtak egy műsorban, hogy az ukránok „gyilkosok, tolvajok és könnyű erkölcsű lányok nemzete”, és hogy ISIS-mintára gyerekkatonákat képeznek ki.

Csütörtökön az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) két – 100 000, illetve 10 000 lejes – pénzbírsággal sújtotta a Gold FM-et, ez a Hotnews szerint az eddigi rekordösszegű büntetés az ukrajnai háborúval kapcsolatos hamis hírek terjesztéséért.

A CNA Agerpreshez eljuttatott közleménye szerint keddi és csütörtöki ülésein elemezte a vonatkozó jelentéseket az Orosz Föderáció Ukrajna elleni háborújának romániai médiamegjelenései kapcsán. Az elemzett jelentések hét központi televízió – Antena 1, Antena 3, Digi 24, Kanal D, Prima TV, Pro TV, TVR 1, valamint a Digi FM és a Gold FM által február 24. és március 18. között sugárzott műsorait vizsgálták.

A CNA csütörtökön az audiovizuális jogszabályok korrekt tájékoztatásra vonatkozó előírásainak be nem tartása miatt döntött úgy, hogy szankcionálja a Gold FM rádióadót.

A Tanács megállapította, hogy a Gold FM március 2-án, 10-én és 11-én a „Ce-i în Guşă şi-n căpuşă!” és március 5-én a „Scamatoriile Iosefinei” című műsoraiban nem tartotta be a korrekt tájékoztatásra vonatkozó előírásokat.

A Pagina de Media szerint ezekben a műsorokban többek közt elhangzott, hogy az ukránok nácik, akik „gyerekeket részesítenek félkatonai kiképzésben”, hogy az ukrán nemzet „gyilkosok, tolvajok és könnyű erkölcsű lányok nemzete”; de szó esett ezekben a műsorokban „az ISIS mintájára alakult gyermekkülönítményekről”, valamint a Romániába érkező, „duplafenekű”, fegyvert rejtegető limuzinokról is.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!