Ledöbbentek a dán civil megfigyelők azon, ahogy a levélszavazás folyt Kolozsváron

2022. április 7. – 20:12

Másolás

Vágólapra másolva

Volt, ahol a levélszavazatokat a hűtőszekrény tetején tartották, bárki számára hozzáférhetően.

Két megfigyelőcsoportot is küldött Kolozsvárra a Silba, egy választások megfigyelésével foglalkozó dán civil szervezet, hogy a magyar parlamenti választásokat monitorozzák Kolozsváron. Gyorsjelentésük eléggé lesújtó képet ad a folyamatról.

A civil szervezet küldöttei az EMNT Demokrácia-központ és az RMDSZ által működtetett Eurotrans Alapítvány munkáját is megfigyelték.

Mint írták, az EMNT-nél a hagyományos szavazóurnák helyett egy kivágott kartondobozt használtak, a személyes adatokat tartalmazó nyomtatványokat bárki számára látható helyen, a kartondobozzal egy helyiségben tartották, és az erdélyi falvakból származó levélszavazatokat

a szavazóhelyiségben lévő hűtőszekrényen tartották bárki számára hozzáférhetően.

A konzulátuson a legtöbben nem a fülkében töltötték ki a szavazólapot, hanem nyilvánosan. Bár ez a magyar választási törvény szerint legális, a megfigyelők szerint nem felel meg a demokratikus gyakorlatnak. Itt sem volt a szavazóurnán pecsét.

Problémásnak vélték azt is, hogy a falvakból civil szervezetek gyűjtötték a szavazatokat, és azokat dobozokban, jegyzőkönyv nélkül vitték el a konzulátusra.

Fotó: Transtelex
Fotó: Transtelex

„A választás integritását leginkább az sértette, hogy az emberek egynél több szavazatot adtak le” – írják, hiszen

láttak egy idős férfit a felesége nevében, egy nőt a fia nevében szavazni.

Nem kellett azoknak a személyeknek a személyazonosságát igazolni, akiknek a szavazatát valaki elhozta, nem kértek meghatalmazást a közvetítőtől. Arra is láttak példát, hogy valaki egyszerre tíz levélszavazatot dobott be. Erre magyarázatot kérve felvilágosítást kaptak, hogy több összegyűjtott levélszavazatot is behozhat ugyanaz a személy a konzulátusra.

„A rendelkezésre álló szavazólapok és borítékok száma majdnem kétszerese volt a konzulátuson regisztrált választópolgárok számának, ami potenciálisan elég problémás lehet a fel nem használt szavazólapokkal való visszaélés miatt” – áll a jelentésben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!