Ledöbbentek a dán civil megfigyelők azon, ahogy a levélszavazás folyt Kolozsváron

2022. április 07. – 19:12

Másolás

Vágólapra másolva

Volt, ahol a levélszavazatokat a hűtőszekrény tetején tartották, bárki számára hozzáférhetően.

Két megfigyelőcsoportot is küldött Kolozsvárra a Silba, egy választások megfigyelésével foglalkozó dán civil szervezet, hogy a magyar parlamenti választásokat monitorozzák Kolozsváron. Gyorsjelentésük eléggé lesújtó képet ad a folyamatról.

A civil szervezet küldöttei az EMNT Demokrácia-központ és az RMDSZ által működtetett Eurotrans Alapítvány munkáját is megfigyelték.

Mint írták, az EMNT-nél a hagyományos szavazóurnák helyett egy kivágott kartondobozt használtak, a személyes adatokat tartalmazó nyomtatványokat bárki számára látható helyen, a kartondobozzal egy helyiségben tartották, és az erdélyi falvakból származó levélszavazatokat

a szavazóhelyiségben lévő hűtőszekrényen tartották bárki számára hozzáférhetően.

A konzulátuson a legtöbben nem a fülkében töltötték ki a szavazólapot, hanem nyilvánosan. Bár ez a magyar választási törvény szerint legális, a megfigyelők szerint nem felel meg a demokratikus gyakorlatnak. Itt sem volt a szavazóurnán pecsét.

Problémásnak vélték azt is, hogy a falvakból civil szervezetek gyűjtötték a szavazatokat, és azokat dobozokban, jegyzőkönyv nélkül vitték el a konzulátusra.

Fotó: Transtelex
Fotó: Transtelex

„A választás integritását leginkább az sértette, hogy az emberek egynél több szavazatot adtak le” – írják, hiszen

láttak egy idős férfit a felesége nevében, egy nőt a fia nevében szavazni.

Nem kellett azoknak a személyeknek a személyazonosságát igazolni, akiknek a szavazatát valaki elhozta, nem kértek meghatalmazást a közvetítőtől. Arra is láttak példát, hogy valaki egyszerre tíz levélszavazatot dobott be. Erre magyarázatot kérve felvilágosítást kaptak, hogy több összegyűjtott levélszavazatot is behozhat ugyanaz a személy a konzulátusra.

„A rendelkezésre álló szavazólapok és borítékok száma majdnem kétszerese volt a konzulátuson regisztrált választópolgárok számának, ami potenciálisan elég problémás lehet a fel nem használt szavazólapokkal való visszaélés miatt” – áll a jelentésben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!