„Isten haragja sújtson le Kirill pátriárkára” – román ortodox főpap fakadt ki a bucsai mészárlás miatt

2022. április 07. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

A moldvai Huși püspöke, Ignatie az első olyan magas rangú egyházi vezető a Román Ortodox Egyházból, aki nyíltan elítélte Putyint és a hozzá közel álló moszkvai pátriárkra háborús szerepvállalását.

Ignatie „háborús bűnösnek” nevezte Vlagyimir Putyint, és „Isten haragját” kérte Kirill orosz pátriárkára, akit azzal vádol, hogy „erkölcsileg támogatja ártatlan emberek megölését” – írja az antena3.ro.

A püspök Instagram-oldalán egy fotót tett közzé, amelyen egy ukrán gyermek látható édesanyja sírja mellett, és a következő kommentárt fűzte hozzá:

„Egy 6 éves gyermek, aki elvesztette édesanyját az ukrajnai Bucsában történt mészárlás során. Az édesanyja sírjához jött, akinek szeretetétből és vigasztalásából soha többé nem lesz része. Szégyen és Isten haragja a háborús bűnös Putyinra, és arra, aki erkölcsileg támogatja ártatlan emberek halálát, Kirill moszkvai pátriárkára” – írta Ignatius.

Kirill moszkvai pátriárka és Vlagyimir Putyin – Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images
Kirill moszkvai pátriárka és Vlagyimir Putyin – Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images

Az orosz-ukrán háború egyházpolitikai hátteréről, valamint Kijev, „a szláv Jeruzsálem” alapvető vallási jelentőségéről, illetve az Ukrán Ortodox Egyház 2019-es önállósulásának az orosz-ukrán konfliktusban játszott szerepéről a 444.hu írt bővebben.