„Isten haragja sújtson le Kirill pátriárkára” – román ortodox főpap fakadt ki a bucsai mészárlás miatt

2022. április 7. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

A moldvai Huși püspöke, Ignatie az első olyan magas rangú egyházi vezető a Román Ortodox Egyházból, aki nyíltan elítélte Putyint és a hozzá közel álló moszkvai pátriárkra háborús szerepvállalását.

Ignatie „háborús bűnösnek” nevezte Vlagyimir Putyint, és „Isten haragját” kérte Kirill orosz pátriárkára, akit azzal vádol, hogy „erkölcsileg támogatja ártatlan emberek megölését” – írja az antena3.ro.

A püspök Instagram-oldalán egy fotót tett közzé, amelyen egy ukrán gyermek látható édesanyja sírja mellett, és a következő kommentárt fűzte hozzá:

„Egy 6 éves gyermek, aki elvesztette édesanyját az ukrajnai Bucsában történt mészárlás során. Az édesanyja sírjához jött, akinek szeretetétből és vigasztalásából soha többé nem lesz része. Szégyen és Isten haragja a háborús bűnös Putyinra, és arra, aki erkölcsileg támogatja ártatlan emberek halálát, Kirill moszkvai pátriárkára” – írta Ignatius.

Kirill moszkvai pátriárka és Vlagyimir Putyin – Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images
Kirill moszkvai pátriárka és Vlagyimir Putyin – Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images

Az orosz-ukrán háború egyházpolitikai hátteréről, valamint Kijev, „a szláv Jeruzsálem” alapvető vallási jelentőségéről, illetve az Ukrán Ortodox Egyház 2019-es önállósulásának az orosz-ukrán konfliktusban játszott szerepéről a 444.hu írt bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!