Csak másfél éve párttag Ciucă, de megpályázza a PNL-elnökséget

Legfontosabb

2022. április 7. – 09:54

Csak másfél éve párttag Ciucă, de megpályázza a PNL-elnökséget
Nicolae Ciucă az április 6-i kormányülésen – Fotó: Guvernul României

Másolás

Vágólapra másolva

A liberális kormánypárt vasárnap tart kongresszust, miután Florin Cîţu szombaton bejelentette, hogy lemond az elnökségről.

Nicolae Ciucă miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy megpályázza a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségét. A PNL székházában adott nyilatkozatában Ciucă azt mondta, kollégáival kiértékelték a jelenlegi politikai helyzetet, és úgy döntött, hogy jelölteti magát a pártelnöki tisztségre, számol be az Agerpres.

Florin Cîţu szombaton jelentette be, hogy lemond a PNL elnöki tisztségéről. Az alakulat vezetőtestülete Gheorghe Flutur első alelnököt bízta meg a pártvezetői teendők ideiglenes ellátásával. A kongresszus vasárnap választja meg az új pártelnököt.

A PNL-nek kormánypártként kötelessége biztosítani az ország stabilitását, hatékonyan kormányozni, ugyanakkor a polgároknak biztonságot nyújtani és megerősíteni a reményt, hogy sikerülni fog leküzdeni a jelenlegi nehézségeket – jelentette ki Ciucă. Hozzátette, a jó kormányzáshoz elengedhetetlen egyrészt a párton belüli harmonikus együttműködés, másrészt pedig a koalíció stabilitása, ami a koalíciós partnerek közötti folyamatos párbeszédet feltételez az ideológiai különbségek miatt felmerülő problémák megoldása érdekében.

Ciucă rámutatott, meggyőződése, hogy párttársaival „erős és egységes” csapatot fognak alkotni. Fő célkitűzésének nevezte a PNL megerősítését és a soron következő választások előkészítését. „Ha jól kormányozunk, ha sikerül elérnünk a kormányprogramban megfogalmazott céljainkat, akkor az eredmények is nyilvánvalóak lesznek” – fogalmazott.

Ciucă bejelentése nem volt meglepő, a kormányfő pártelnöki ambícióit facilitáló előkészületek már napok óta zajlanak. Ionuţ Stroe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője kedden közölte: mivel a párt alapszabályzata szerint az elnökjelölteknek legkevesebb öt éves párttagsággal kell rendelkezniük, az alakulat végrehajtó bizottsága felmentette Nicolae Ciucát e szabály alól, hogy megpályázhassa a pártelnöki tisztséget. A PNL statútuma előírja, hogy „rendkívüli esetekben a végrehajtó bizottság eltekinthet ettől a követelménytől”. Nicolae Ciucă csupán 2020 októberében lett a PNL tagja.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke máris kijelentette szerda este a România TV-nek adott interjújában, hogy ha Nicolae Ciucă lesz a Nemzeti Liberális Párt (PNL) új elnöke, akkor 2023-ban egészen biztosan szociáldemokrata párti miniszterelnök kerül a kormány élére, „és ebben a pillanatban az a döntés, hogy én legyek a miniszterelnök a rotációt követően” – nyilatkozta Ciolacu.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!