Több mint 1900 méter magasan, a Máramarosi-havasokban tévedt el egy ukrán menekültcsoport

Legfontosabb

2022. április 6. – 12:12

frissítve

Több mint 1900 méter magasan, a Máramarosi-havasokban tévedt el egy ukrán menekültcsoport
Rohammentős SMURD helikopter – Fotó: IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

Másolás

Vágólapra másolva

Helyenként egyméteres hó van a határ közelében lévő Pop Iván-csúcsnál, a keresést nehezítik a mostoha időjárási körülmények.

A Máramarosi-havasokban, több mint 1900 méteres magasságban rekedt több ukrán férfi, akik Romániába próbáltak átjutni Ukrajna területéről, egyikük meg is halt. A csoport keresésére egy SMURD-helikoptert is bevetettek szerda reggel a román hatóságok – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Dan Bucă, a Máramaros megyei vészhelyzeti bizottság szóvivője.

Hozzátette, a belügyminisztérium helikoptere a román-ukrán határ mentén található Pop Iván-csúcs térségében keresi a segítséget kérő személyeket.

A hegységben rekedt férfiak közül két személyt, apát és fiát keddről szerdára virradó éjszaka két ukrán mentős talált meg még Ukrajna területén, egyikük már elhunyt, a fiú súlyos fagyási sérüléseket szenvedett – derül ki a Kolozsvári Rádió tudósításából. Az ukrán mentősök a román hatóságok segítségét kérték, ugyanis a sérüléseket szenvedett személyt nem lehet gyalogosan szállítani. Hajnalig azonban a rossz időjárási körülmények miatt a romániai keresőhelikopter nem talált rájuk.

A román fél eredetileg egy 12 fős csoport tagjait kereste a térségben, eddig eredménytelenül; információik szerint az ukrán határőrök hat személyt már kimentettek a térségből. A keresést folytatják.

A Máramaros-hegységben a hótakaró helyenként eléri az 1 métert, és az időjárás nagyon gyorsan változik.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta egyébként 632.382 ukrán állampolgár lépett be Romániába az országos határrendészet szerdai tájékoztatása szerint. Az elmúlt 24 órában 7524 ukrán állampolgár érkezett az országba, 4,6%-kal többen, mint egy nappal korábban. Az ukrán-román határátkelőknél 4305, a Moldovai Köztársasággal közös határátkelőknél pedig 1593 ukrán állampolgár lépett be az országba.

Frissítés:

Szerda délutánig két ukrán férfit találtak meg a román határrendészek azok közül, akik a Máramarosi-havasokban eltévedtek.

Dan Bucă, a Máramaros megyei vészhelyzeti bizottság szóvivője szerint az egyik férfira a Pop Iván csúcs közelében bukkantak rá, és a SMURD mentőcsapata elsősegélyben részesítette, majd átadták a mentőszolgálatnak, hogy kórházba vigyék kivizsgálásra.

A másik férfira Petrovakraszna (Crasna Vişeului) település környékén bukkant rá a határrendészekből és hegyimentőkből álló csapat. A férfi mindkét lábán megsérült, a SMURD helikopterével szállítják a legközelebbi kórházba – számolt be a szóvivő.

A mentőakció folytatódik, hogy az eltévedt csoport többi tagját is megtalálják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!