Több mint 1900 méter magasan, a Máramarosi-havasokban tévedt el egy ukrán menekültcsoport

Legfontosabb

2022. április 6. – 12:12

frissítve

Több mint 1900 méter magasan, a Máramarosi-havasokban tévedt el egy ukrán menekültcsoport
Rohammentős SMURD helikopter – Fotó: IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

Másolás

Vágólapra másolva

Helyenként egyméteres hó van a határ közelében lévő Pop Iván-csúcsnál, a keresést nehezítik a mostoha időjárási körülmények.

A Máramarosi-havasokban, több mint 1900 méteres magasságban rekedt több ukrán férfi, akik Romániába próbáltak átjutni Ukrajna területéről, egyikük meg is halt. A csoport keresésére egy SMURD-helikoptert is bevetettek szerda reggel a román hatóságok – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Dan Bucă, a Máramaros megyei vészhelyzeti bizottság szóvivője.

Hozzátette, a belügyminisztérium helikoptere a román-ukrán határ mentén található Pop Iván-csúcs térségében keresi a segítséget kérő személyeket.

A hegységben rekedt férfiak közül két személyt, apát és fiát keddről szerdára virradó éjszaka két ukrán mentős talált meg még Ukrajna területén, egyikük már elhunyt, a fiú súlyos fagyási sérüléseket szenvedett – derül ki a Kolozsvári Rádió tudósításából. Az ukrán mentősök a román hatóságok segítségét kérték, ugyanis a sérüléseket szenvedett személyt nem lehet gyalogosan szállítani. Hajnalig azonban a rossz időjárási körülmények miatt a romániai keresőhelikopter nem talált rájuk.

A román fél eredetileg egy 12 fős csoport tagjait kereste a térségben, eddig eredménytelenül; információik szerint az ukrán határőrök hat személyt már kimentettek a térségből. A keresést folytatják.

A Máramaros-hegységben a hótakaró helyenként eléri az 1 métert, és az időjárás nagyon gyorsan változik.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta egyébként 632.382 ukrán állampolgár lépett be Romániába az országos határrendészet szerdai tájékoztatása szerint. Az elmúlt 24 órában 7524 ukrán állampolgár érkezett az országba, 4,6%-kal többen, mint egy nappal korábban. Az ukrán-román határátkelőknél 4305, a Moldovai Köztársasággal közös határátkelőknél pedig 1593 ukrán állampolgár lépett be az országba.

Frissítés:

Szerda délutánig két ukrán férfit találtak meg a román határrendészek azok közül, akik a Máramarosi-havasokban eltévedtek.

Dan Bucă, a Máramaros megyei vészhelyzeti bizottság szóvivője szerint az egyik férfira a Pop Iván csúcs közelében bukkantak rá, és a SMURD mentőcsapata elsősegélyben részesítette, majd átadták a mentőszolgálatnak, hogy kórházba vigyék kivizsgálásra.

A másik férfira Petrovakraszna (Crasna Vişeului) település környékén bukkant rá a határrendészekből és hegyimentőkből álló csapat. A férfi mindkét lábán megsérült, a SMURD helikopterével szállítják a legközelebbi kórházba – számolt be a szóvivő.

A mentőakció folytatódik, hogy az eltévedt csoport többi tagját is megtalálják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!