Nemzetközi összefogással összesen 660 millió eurót kaphat Moldova

Legfontosabb

2022. április 6. – 10:59

Nemzetközi összefogással összesen 660 millió eurót kaphat Moldova
Annalena Baerbock német külügyminiszter Berlinben megnyitja a Moldovai Köztársaság támogatásáért szervezett konferenciát – Fotó: Hannibal Hanschke/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen csaknem 660 millió eurós támogatást kap a Moldovai Köztársaság – jelentette be Bogdan Aurescu román külügyminiszter a Moldovai Köztársaság támogatási platformjának létrehozásáról szóló első nemzetközi konferencia után.

Franciaországgal és Németországgal együtt Románia társelnöke volt a Moldovai Köztársaság támogatására szervezett nemzetközi konferenciának. A résztvevő országok által a Moldovai Köztársaságnak megígért teljes támogatás 659,5 millió euró: egy része kölcsön, illetve költségvetési támogatás és pénzügyi segítség, írta Aurescu a Twitteren.

71,3 millió euró humanitárius segélyt is ígértek a Romániával és Ukrajnával határos, Európa egyik legszegényebb országának számító Moldovának. A támogatási konferencián résztvevő országok azt is vállalták, hogy befogadnak 12 000 ukrán menekültet Moldovából.

A támogatási csomag része az is, hogy a Moldovai Köztársaságban szükséges reformokhoz szakértelmet biztosítunk – nyilatkozta Aurescu a Digi24 tévéadónak.

Rámutatott, az ukrajnai konfliktus nemcsak a biztonságpolitikai helyzetet érinti, hanem a szomszédos államok stabilitását is befolyásolja. A Moldovai Köztársaság gazdaságát megrázta, hogy nem sikerült bizonyos mennyiségű mezőgazdasági terméket exportálni olyan piacokra, mint Ukrajna, Oroszország, Fehéroroszország – tette hozzá.

Ugyanakkor „a Moldovai Köztársaságban is van egy látens gázválság, amellyel tavaly októberben akut szakaszban találkoztunk. Tehát azonnali támogatásra van szükség a Moldovai Köztársaságnak, amit ma sikerült megvalósítanunk Románia Németországgal és Franciaországgal közösen tett kezdeményezése révén” – nyilatkozta kedd este a miniszter.

Ez egy olyan kezdeményezés, amely folytatódni fog; a Moldovai Köztársaságot támogató platform következő konferenciája néhány hónap múlva Romániában lesz – jelentette be Aurescu. Addig már meg akarnak alakítani több munkacsoportot a kulcsfontosságú területeken, a menekültügy, határvédelem, pénzügy, gazdaság, energia és a korrupció elleni küzdelem témakörében.

Közel 400 ezer menekült lépett be Moldovába

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint Ukrajnában eddig több mint 11 millió ember vált menekültté. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) április 5-én közzétett összesítése szerint 7.1 millióan az országon belül menekültek máshová. Az UNHCR 4.24 millió, külföldre menekült ukrajnairól közölt adatot. Április 4-i összesítés szerint Lengyelországba 2.469.657, Romániába 648.410, a Moldovai Köztársaságba 396.448, Magyarországra pedig 394.728 menekült érkezett a háború kezdete óta.

Moldovából (is) egyébként a legtöbben továbbmennek, a Radio Chisinau tudósítása szerint jelenleg az országban mintegy 90 ezer ukrajnai menekült van, akiknek fele kiskorú.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!