Nemzetközi összefogással összesen 660 millió eurót kaphat Moldova

Legfontosabb

2022. április 6. – 10:59

Nemzetközi összefogással összesen 660 millió eurót kaphat Moldova
Annalena Baerbock német külügyminiszter Berlinben megnyitja a Moldovai Köztársaság támogatásáért szervezett konferenciát – Fotó: Hannibal Hanschke/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen csaknem 660 millió eurós támogatást kap a Moldovai Köztársaság – jelentette be Bogdan Aurescu román külügyminiszter a Moldovai Köztársaság támogatási platformjának létrehozásáról szóló első nemzetközi konferencia után.

Franciaországgal és Németországgal együtt Románia társelnöke volt a Moldovai Köztársaság támogatására szervezett nemzetközi konferenciának. A résztvevő országok által a Moldovai Köztársaságnak megígért teljes támogatás 659,5 millió euró: egy része kölcsön, illetve költségvetési támogatás és pénzügyi segítség, írta Aurescu a Twitteren.

71,3 millió euró humanitárius segélyt is ígértek a Romániával és Ukrajnával határos, Európa egyik legszegényebb országának számító Moldovának. A támogatási konferencián résztvevő országok azt is vállalták, hogy befogadnak 12 000 ukrán menekültet Moldovából.

A támogatási csomag része az is, hogy a Moldovai Köztársaságban szükséges reformokhoz szakértelmet biztosítunk – nyilatkozta Aurescu a Digi24 tévéadónak.

Rámutatott, az ukrajnai konfliktus nemcsak a biztonságpolitikai helyzetet érinti, hanem a szomszédos államok stabilitását is befolyásolja. A Moldovai Köztársaság gazdaságát megrázta, hogy nem sikerült bizonyos mennyiségű mezőgazdasági terméket exportálni olyan piacokra, mint Ukrajna, Oroszország, Fehéroroszország – tette hozzá.

Ugyanakkor „a Moldovai Köztársaságban is van egy látens gázválság, amellyel tavaly októberben akut szakaszban találkoztunk. Tehát azonnali támogatásra van szükség a Moldovai Köztársaságnak, amit ma sikerült megvalósítanunk Románia Németországgal és Franciaországgal közösen tett kezdeményezése révén” – nyilatkozta kedd este a miniszter.

Ez egy olyan kezdeményezés, amely folytatódni fog; a Moldovai Köztársaságot támogató platform következő konferenciája néhány hónap múlva Romániában lesz – jelentette be Aurescu. Addig már meg akarnak alakítani több munkacsoportot a kulcsfontosságú területeken, a menekültügy, határvédelem, pénzügy, gazdaság, energia és a korrupció elleni küzdelem témakörében.

Közel 400 ezer menekült lépett be Moldovába

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint Ukrajnában eddig több mint 11 millió ember vált menekültté. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) április 5-én közzétett összesítése szerint 7.1 millióan az országon belül menekültek máshová. Az UNHCR 4.24 millió, külföldre menekült ukrajnairól közölt adatot. Április 4-i összesítés szerint Lengyelországba 2.469.657, Romániába 648.410, a Moldovai Köztársaságba 396.448, Magyarországra pedig 394.728 menekült érkezett a háború kezdete óta.

Moldovából (is) egyébként a legtöbben továbbmennek, a Radio Chisinau tudósítása szerint jelenleg az országban mintegy 90 ezer ukrajnai menekült van, akiknek fele kiskorú.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!