Indul a jódtablettákról a lakosság tájékoztatás

Legfontosabb

2022. április 6. – 09:31

Indul a jódtablettákról a lakosság tájékoztatás
„Mit kell tudnunk a kálium-jodidról” – Forrás: az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatója / ms.ro

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai hatóságok sietnek leszögezni: jelenleg nincs sugárzásveszély, és a tablettákat is majd csak akkor osztják ki, amikor mindenki megérti a rendeltetését.

Április 6-án startol a kálium-jodid tabletták alkalmazásával és tárolásával kapcsolatos lakossági tájékoztató kampány – jelentette be kedden az egészségügyi miniszter.

Sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila ismét elmondta: a tájékoztatás nagyon fontos, és addig nem osztják szét a polgároknak a jódtablettákat, amíg meg nem értik, hogy mi a rendeltetésük. A tablettákkal együtt szórólapot is osztanak a lakosságnak – tette hozzá.

A miniszter közlése szerint a kampányt a médián keresztül bonyolítják le, az első tájékoztató anyagok már elkészültek, és könnyen érthetőek. Ezekben elmagyarázzák, hogy miért van szükség a kálium-jodid tablettákra, illetve felhívják a figyelmet, hogy a lakosságnak csak elővigyázatosságból osztják szét a gyógyszert.

Jelenleg nincs sugárzásveszély, a jódtablettákat szigorúan csak hatósági javaslatra, a megfelelő pillanatban szabad bevenni

– írja az Agerpres.


Hogy melyik az a pillanat, azt majd a hatóságok jelentik be

– hangsúlyozta Rafila, hozzátéve, hogy a jódtablettákat a bejelentést követő első hat órában kell bevenni.

A tájékoztató kampánnyal a hatóságok meg akarják előzni, hogy az emberek kaotikusan, maguk próbálják beszerezni „törvényes, vagy kevésbé törvényes úton” a kálium-jodidot, veszélyeztetve egészségüket azáltal, hogy esetleg nem megfelelő, vagy akár káros termékekhez jutnak hozzá – magyarázta a miniszter.

A kálium-jodid tablettákat biztonságos, fénytől védett helyen, állandó hőmérsékleten és gyermekek elől elzárva kell tárolni. Szükség esetén a szülőknek kell beadniuk gyerekeiknek a gyógyszert – mutatott rá Rafila, hozzátéve, hogy az esetleges ellenjavallatokat a háziorvos közli a körzetéhez tartozó személyekkel.

Rafila elismételte a korábban is hangoztatott figyelmeztetést:


a jódtabletták megelőzésszerű alkalmazása értelmetlen és veszélyes, mert pajzsmirigybetegséget okozhat.

A tájékoztató kampány végéig a kormány megoldást fog találni arra, hogy mind a háziorvosok, mind a gyógyszertárak részt vegyenek a tabletták szétosztásában, amelyeket jelenleg az egészségügyi igazgatóságok raktáraiban tárolnak – mondta el Rafila.

Kifejtette: sajnálja, hogy a háziorvosok „bürokratikus eljárásra” hivatkozva vonakodnak részt venni a jódtabletták szétosztásában. Érvei szerint a háziorvosok bevonása egy közegészségügyi tevékenységbe nem nevezhető bürokratikus intézkedésnek.

Az egészségügyi minisztérium szerdától elérhetővé tett a lakosság számára egy telefonos ügyfélszolgálatot, ahol szakemberek válaszolnak a kálium-jodid tablettákkal kapcsolatos kérdésekre. A call center hétfőtől csütörtökig 8.30 és 16.30 között, pénteken 8.30 és 14.30 között hívható a 021/3174006-os telefonszámon. A tárca egy általános tájékoztatót is készített a kálium-jodid alkalmazásának feltételeiről; az útmutató a www.ms.ro oldalon olvasható.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!