Indul a jódtablettákról a lakosság tájékoztatás

Legfontosabb

2022. április 6. – 09:31

Indul a jódtablettákról a lakosság tájékoztatás
„Mit kell tudnunk a kálium-jodidról” – Forrás: az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatója / ms.ro

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai hatóságok sietnek leszögezni: jelenleg nincs sugárzásveszély, és a tablettákat is majd csak akkor osztják ki, amikor mindenki megérti a rendeltetését.

Április 6-án startol a kálium-jodid tabletták alkalmazásával és tárolásával kapcsolatos lakossági tájékoztató kampány – jelentette be kedden az egészségügyi miniszter.

Sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila ismét elmondta: a tájékoztatás nagyon fontos, és addig nem osztják szét a polgároknak a jódtablettákat, amíg meg nem értik, hogy mi a rendeltetésük. A tablettákkal együtt szórólapot is osztanak a lakosságnak – tette hozzá.

A miniszter közlése szerint a kampányt a médián keresztül bonyolítják le, az első tájékoztató anyagok már elkészültek, és könnyen érthetőek. Ezekben elmagyarázzák, hogy miért van szükség a kálium-jodid tablettákra, illetve felhívják a figyelmet, hogy a lakosságnak csak elővigyázatosságból osztják szét a gyógyszert.

Jelenleg nincs sugárzásveszély, a jódtablettákat szigorúan csak hatósági javaslatra, a megfelelő pillanatban szabad bevenni

– írja az Agerpres.


Hogy melyik az a pillanat, azt majd a hatóságok jelentik be

– hangsúlyozta Rafila, hozzátéve, hogy a jódtablettákat a bejelentést követő első hat órában kell bevenni.

A tájékoztató kampánnyal a hatóságok meg akarják előzni, hogy az emberek kaotikusan, maguk próbálják beszerezni „törvényes, vagy kevésbé törvényes úton” a kálium-jodidot, veszélyeztetve egészségüket azáltal, hogy esetleg nem megfelelő, vagy akár káros termékekhez jutnak hozzá – magyarázta a miniszter.

A kálium-jodid tablettákat biztonságos, fénytől védett helyen, állandó hőmérsékleten és gyermekek elől elzárva kell tárolni. Szükség esetén a szülőknek kell beadniuk gyerekeiknek a gyógyszert – mutatott rá Rafila, hozzátéve, hogy az esetleges ellenjavallatokat a háziorvos közli a körzetéhez tartozó személyekkel.

Rafila elismételte a korábban is hangoztatott figyelmeztetést:


a jódtabletták megelőzésszerű alkalmazása értelmetlen és veszélyes, mert pajzsmirigybetegséget okozhat.

A tájékoztató kampány végéig a kormány megoldást fog találni arra, hogy mind a háziorvosok, mind a gyógyszertárak részt vegyenek a tabletták szétosztásában, amelyeket jelenleg az egészségügyi igazgatóságok raktáraiban tárolnak – mondta el Rafila.

Kifejtette: sajnálja, hogy a háziorvosok „bürokratikus eljárásra” hivatkozva vonakodnak részt venni a jódtabletták szétosztásában. Érvei szerint a háziorvosok bevonása egy közegészségügyi tevékenységbe nem nevezhető bürokratikus intézkedésnek.

Az egészségügyi minisztérium szerdától elérhetővé tett a lakosság számára egy telefonos ügyfélszolgálatot, ahol szakemberek válaszolnak a kálium-jodid tablettákkal kapcsolatos kérdésekre. A call center hétfőtől csütörtökig 8.30 és 16.30 között, pénteken 8.30 és 14.30 között hívható a 021/3174006-os telefonszámon. A tárca egy általános tájékoztatót is készített a kálium-jodid alkalmazásának feltételeiről; az útmutató a www.ms.ro oldalon olvasható.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!