Román politikusok a bucsai mészárlásról: „szörnyű”, „leírhatatlan”, igazságot kell szolgáltatni a meggyilkolt civileknek

Legfontosabb

2022. április 4. – 11:08

Román politikusok a bucsai mészárlásról: „szörnyű”, „leírhatatlan”, igazságot kell szolgáltatni a meggyilkolt civileknek
Helyi lakosok tűzön főznek ételt Bucsában, április 3-án – Fotó: Gleb Garanich/REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatát sürgeti a román külügyminiszter is.

Klaus Iohannis államfő, Nicolae Ciucă kormányfő és Bogdan Aurescu külügyminiszter vasárnap Twitteren reagált a bucsai mészárlásról nyilvánosságra került információkra, és elítélték az ukrajnai, civilek ellen elkövetett atrocitások. Az államfő azt írta: az ukrajnai orosz inváziónak „szörnyű, leírhatatlan” következményei vannak. „A felelősöknek fizetniük kell. A nemzetközi igazságszolgáltatásnak kell érvényesülnie” – fogalmazott Klaus Iohannis.

Az ukrán legfőbb ügyész vasárnapi közlése szerint 410 civil ruhás holttestet találtak a Kijev térségében, miután az ukrán erők visszafoglaltak több települést a régióban. Korábban az ukrán hatóságok bejelentették, hogy a fővárostól északnyugatra lévő Bucsa városában közel 300 személyt temettek el a visszavonuló orosz katonák egy tömegsírban. A hírek felháborodást váltottak ki szerte Európában és az Egyesült Államokban. Oroszország tagadja, hogy katonái civileket gyilkoltak meg Bucsában. Moszkva szerint a holttestekről készült felvételeket Kijev hamisította.

Nicolae Ciucă szerint a nemzetközi igazságszolgáltatásnak ki kell vizsgálnia „az orosz katonák szörnyű bűntetteit”. „Gyermekek, nők, hidegvérrel bántalmazott és meggyilkolt civilek várják, hogy igazságot szolgáltassanak nekik” – fogalmazott a miniszterelnök.

„Az ilyen nemzetközi bűncselekmények valamennyi elkövetőjét felelősségre kell vonnia a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. Románia teljes mértékben támogatja, hogy a bíróság alapos vizsgálatot indítson az ügyben” – írta Bogdan Aurescu.

A G4media független hírportál megjegyzi, hogy Iohannisszal ellentétben más nyugati vezetők hamarabb és „sokkal keményebben” reagáltak, és nyíltan háborús és emberiesség elleni bűnökről beszéltek a bucsai mészárlás kapcsán.

Például a Moldovai Köztársaság elnöke, Maia Sandu elítélte az emberiesség elleni bűncselekményeket, és a keddi napra nemzeti gyásznapot hirdetett.

Nagy-Britannia és Németország vezetői, Boris Johnson és Olaf Scholz is háborús bűncselekményeknek nevezte a mészárlást, és új szankciókat jelentett be. Emmanuel Macron francia elnök, aki a Kreml felé próbál párbeszédet közvetíteni, „tolerálhatatlan bűncselekményekről” beszélt, és kijelentette, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek felelnie kell a bucsai mészárlásért. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár „horrorisztikus bűncselekményeknek” nevezte a történteket. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a bucsai mészárlás képeit sokkolóak, és megerősítette, az Egyesült Államok hozzájárul a háborús bűncselekmények dokumentálásának folyamatához. A bucsai mészárlás híre előtt Joe Biden amerikai elnök már többször háborús bűnösnek nevezte Putyint. Az EU vezetői, Charles Michel és Ursula von der Leyen is kemény szavakkal ítélte el a bucsai mészárlást és háborús bűncselekményeket, sürgetve, hogy a felelősöket egy független nyomozást követően minél hamarabb bíróság elé kell állítani és elítélni.

A Hotnews portál újságírója, Oxana Mihailova nemrég járt Bucsában, ahol a pusztítást dokumentálva többek közt egy szétlőtt gépkocsit is lefotózott, amelynek oldalára oroszul a „Gyermekek” szó volt felírva. Az oroszok visszavonulása után néhány nappal még mindig nem volt a városban víz-, gáz- és áramellátás; az éhező lakosok a román újságíró ottjártakor kaptak éppen egy adag élelmiszersegélyt. A túlélők a szovjet időkben épült blokkok udvarán berendezett, ideiglenes közös konyhán, fahulladékból rögtönzött tűzön főznek. Az utóbbi négy hétben ez az első alkalom, hogy húst ehetünk – mesélte az egyik asszony. Egy hónapja nem volt élelmiszer-utánpótlásuk, mert az üzleteket is szétbombázták a városban. Az utak tele vannak golyó- és mindenféle fémmaradványokkal, fel nem robbant, de bármelyik pillanatban robbanásra kész rakétákkal, elhagyatott gépkocsikkal, tankokkal, némelyik járműben még a sofőrök holtteste is ottmaradt. Mindenhol ukrán erők járőröznek. Az egyik férfi elmesélte, hogy az utcájában legalább 15 szomszédja halt meg az oroszok támadásaiban, ő is csak csodával határos módon élte túl. A helyiek a felfoghatatlan traumák és tragédiák árnyékában ugyanakkor továbbra is hisznek az ukrán győzelemben.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!