Népirtás történik Ukrajnában a lengyel és spanyol kormányfő szerint

Legfontosabb

2022. április 4. – 14:09

Népirtás történik Ukrajnában a lengyel és spanyol kormányfő szerint
Fotó: Mateusz Morawiecki Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint népirtás történik Ukrajnában. Morawiecki egy Facebook-bejegyzésben keményen bírálta azokat, akik meleg konferenciatermekben vitáznak az emberi jogokról, miközben arra volna szükség, hogy az embereket megvédjék a népirtástól.

„A Bucsában elkövetett népirtás totálisan megváltoztatta ennek a háborúnak a percepcióját. A Nyugatnak már nem kell azon töprengenie, hogy valójában mit csinálnak az oroszok Ukrajnában. A hidegvérrel meggyilkolt civilek százainak holttestéről, az anyákat és apákat gyermekeik szeme láttára legyilkoló katonákról többé nem fordíthatjuk el a tekintetünket. Azt akarjuk, hogy egy nemzetközi bizottság azonnal vizsgálja ki az ukrajnai városokban történt népirtást” – fogalmazott a lengyel kormányfő.

Morawiecki felszólítja az Európai Unió vezetőit, hogy azonnali és határozott lépéseket tegyenek: olyan szankciókat és akciókat hajtsanak végre, amelyek megtörik Putyin hadigépezetének erejét, például kobozzák el az Orosz Föderáció és az orosz oligarchák nyugat-európai bankokban letétbe helyezett vagyonát.

Felhívását elsősorban „az Unió legerősebb és leggazdagabb országai, Németország és Franciaország” vezetőinek címezte.

„Ez egy kompromisszum nélküli harc a gonosz ellen. Kötelességünk, hogy mindent megtegyünk a további népirtás megelőzése érdekében. A számítások ideje lejárt, az oroszországi totalitárius-fasiszta rezsim brutalitása ukrán állampolgárok egyre növekvő csoportját érinti. Ahelyett, hogy meleg konferenciatermekben vitatkoznának az emberi jogokról, kezdjék el végre megvédeni őket!”

– írta Mateusz Morawiecki.

A spanyol kormányfő is használta mai nyilatkozatában a népirtás kifejezést, derül ki az AP tudósításából.

Pedro Sánchez úgy fogalmazott: „Remélem, mindent meg lehet tenni annak érdekében, hogy a háborús bűncselekmények elkövetői ne maradjanak büntetés nélkül, és bíróság – jelen esetben a Nemzetközi Büntetőbíróság – előtt feleljenek a feltételezett emberiség elleni bűncselekményekért, háborús bűnökért és – miért ne mondjuk ki – népirtásért.” A spanyol kormányfő egy madridi gazdasági fórumon beszélt erről, miután az ukrán hatóságok közölték, hogy legalább 410 civil holttestét találták meg a főváros, Kijev közelében az orosz csapatok múlt heti kivonása után.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!