Népirtás történik Ukrajnában a lengyel és spanyol kormányfő szerint

Legfontosabb

2022. április 4. – 14:09

Népirtás történik Ukrajnában a lengyel és spanyol kormányfő szerint
Fotó: Mateusz Morawiecki Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint népirtás történik Ukrajnában. Morawiecki egy Facebook-bejegyzésben keményen bírálta azokat, akik meleg konferenciatermekben vitáznak az emberi jogokról, miközben arra volna szükség, hogy az embereket megvédjék a népirtástól.

„A Bucsában elkövetett népirtás totálisan megváltoztatta ennek a háborúnak a percepcióját. A Nyugatnak már nem kell azon töprengenie, hogy valójában mit csinálnak az oroszok Ukrajnában. A hidegvérrel meggyilkolt civilek százainak holttestéről, az anyákat és apákat gyermekeik szeme láttára legyilkoló katonákról többé nem fordíthatjuk el a tekintetünket. Azt akarjuk, hogy egy nemzetközi bizottság azonnal vizsgálja ki az ukrajnai városokban történt népirtást” – fogalmazott a lengyel kormányfő.

Morawiecki felszólítja az Európai Unió vezetőit, hogy azonnali és határozott lépéseket tegyenek: olyan szankciókat és akciókat hajtsanak végre, amelyek megtörik Putyin hadigépezetének erejét, például kobozzák el az Orosz Föderáció és az orosz oligarchák nyugat-európai bankokban letétbe helyezett vagyonát.

Felhívását elsősorban „az Unió legerősebb és leggazdagabb országai, Németország és Franciaország” vezetőinek címezte.

„Ez egy kompromisszum nélküli harc a gonosz ellen. Kötelességünk, hogy mindent megtegyünk a további népirtás megelőzése érdekében. A számítások ideje lejárt, az oroszországi totalitárius-fasiszta rezsim brutalitása ukrán állampolgárok egyre növekvő csoportját érinti. Ahelyett, hogy meleg konferenciatermekben vitatkoznának az emberi jogokról, kezdjék el végre megvédeni őket!”

– írta Mateusz Morawiecki.

A spanyol kormányfő is használta mai nyilatkozatában a népirtás kifejezést, derül ki az AP tudósításából.

Pedro Sánchez úgy fogalmazott: „Remélem, mindent meg lehet tenni annak érdekében, hogy a háborús bűncselekmények elkövetői ne maradjanak büntetés nélkül, és bíróság – jelen esetben a Nemzetközi Büntetőbíróság – előtt feleljenek a feltételezett emberiség elleni bűncselekményekért, háborús bűnökért és – miért ne mondjuk ki – népirtásért.” A spanyol kormányfő egy madridi gazdasági fórumon beszélt erről, miután az ukrán hatóságok közölték, hogy legalább 410 civil holttestét találták meg a főváros, Kijev közelében az orosz csapatok múlt heti kivonása után.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!