Kiebrudalnák Oroszországot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

Legfontosabb

2022. április 4. – 15:01

Kiebrudalnák Oroszországot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából
Linda Thomas-Greenfield egy moldovai menekülttáborban – Fotó: U.S. Mission to the United Nation

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield Bukarestben beszélt erről.

„Bemutatom az ukrajnai helyzetet az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Követelni fogjuk Oroszország felfüggesztését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában. A bucsai mészárlás képei megkövetelik, hogy cselekedeteink összhangban legyenek szavainkkal” – mondta Linda Thomas-Greenfield egy bukaresti sajtótájékoztatón a G4media tudósítása szerint.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette, az orosz csapatok „háborús bűnöket” követtek el.

Az amerikai diplomata hétfőn Nicolae Ciuca miniszterelnökkel és ukrán menekültekkel is találkozott.

Thomas-Greenfield egyébként előző nap a szomszédos Moldovai Köztársaságban tett látogatást, ahol biztosította Maia Sandu elnököt, hogy az Egyesült Államok az Ukrajnával szomszédos Moldova mellett áll, és többek között ott is ellátogatott az ukrán menekülteket ellátó központokba. Bejelentette azt is, hogy Moldovát az Egyesült Államok további 50 millió dollárral segíti, hogy megbirkózzanak „Oroszország brutális és provokálatlan ukrajnai háborújának hatásaival”.

A mintegy 2.6 millió lakosú Moldovai Köztársaságba eddig 400 ezer ukrajnai menekült érkezett, háromnegyedük ugyan továbbment, de mintegy 100 ezren ottmaradtak Európa egyik legszegényebb országában, amelynek sem egészségügyi, sem szociális rendszere nincs felkészülve egy ilyen volumenű menekültáradat fogadására és ellátására. A kiegészítő amerikai támogatásból főleg a határvédelem kapacitását, az igazságszolgáltatási rendszert és az emberkereskedelem elleni fellépés területeit erősítik meg.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!