Kolozsváron magas a szavazási kedv, a délelőtti órákban kígyózó sor alakult ki a külképviselet előtt

2022. április 3. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

A hideg időjárás ellenére is magas a szavazókedv Kolozsváron, legalábbis ezt lehetett tapasztalni a délelőtti órákban, főként a déli órákban. Az állandó magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok hosszú sorban álltak Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa főtéri épületének belső udvarán, szavazati joguk gyakorlására várva.

Körülbelül 15 percet kellett várakozni 11 órakor – Fotó: Kádár Kata/Transtelex
Körülbelül 15 percet kellett várakozni 11 órakor – Fotó: Kádár Kata/Transtelex

A nagy érdeklődés 13 óra után is megmaradt: noha a hosszan kanyargó sor már megszűnt, a kilincset egymásnak adták az emberek.

A levélszavazásra kialakított, a főtéri utcafrontról megközelíthető helyiségben is sokan voltak ahhoz képest, hogy az állandó lakcímmel nem rendelkező állampolgárok gyakorlatilag március közepétől leadhatják itt levélszavazatukat.

Külön regisztrálják azokat a szavazókat, akik a konzulátusra igényelték a levélcsomagot, számukra szavazóhelyiséget is elkülönítettek. Gyakran előfordul, hogy segítségre szorulnak, ottlétünkkor sokan érdeklődnek a szavazóbiztosoknál arról, hogy miként kell helyesen összeállítani a válaszborítékot.

Kolozsvári magyar állampolgár levélszavazásra készül – Fotó: Kádár Kata/ Transtelex
Kolozsvári magyar állampolgár levélszavazásra készül – Fotó: Kádár Kata/ Transtelex

A romániai választásokhoz képest itt sokkal erőteljesebb a szavazóbiztosok és a biztonsági személyzet jelenléte, akik a szavazás tisztaságára vigyáznak, illetve arra, hogy a szavazók érvényesen voksoljanak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!