A parajdi sóbányát látogatta meg a gazdasági miniszter, felmerült a földgáztárolás lehetősége is

2022. április 2. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Készült egy új applikáció a parajdi sóbányáról, ennek apropóján látogatott a helyszínre Florin Spătaru gazdasági miniszter pénteken, ahol munkamegbeszélést folytatott a más, szintén az Országos Sóipari Társaság (Salrom) tulajdonához tartozó egységek igazgatóival – írta meg a news.ro.

A tárcavezető azt írta a Facebookon, hogy az alkalmazást maga a Salrom dobta piacra, általa pedig a bányába készülő turisták minden fontos információt megtalálnak egy helyen, legyen szó a sóbánya történetéről, programokról, árakról, vagy a terápiás kezelésekről, de ugyanúgy a környék nevezetességei, szálláshelyek és étkezdék is fel vannak tüntetve.

Ugyanitt megtudhatjuk azt is, hogy az applikáción elérhetőek lesznek a Salromhoz tartozó más sóbányák is: Aknavásár (Târgu Ocna),Slănic, Cacica (Suceava megye), és a Râmnicu Vâlcea melletti sóaknák is, amelyek főként turisztikai látványosságokként üzemelnek napjainkban.

Az Agerpres szerint a parajdi találkozón a bányaüregekben történő földgáztárolás lehetőségekről is szó került, Florin Spătaru ugyanis elmondta, megvitatásra vár a javaslat, hogy a kihasználatlan, a turistáktól távolabb eső bányaüregekben földgáztartalékokat alakítsanak ki. Szerinte ez megoldaná a gáztárolás problémáját, ráadásul akár 30 százalékkal is csökkenthetné annak költségeit.

Constantin Dan Dobrea, a Salrom vezérigazgatója hozzáfűzte a Spătaru által mondottakhoz, hogy több milliárd köbméteres tárolókapacitásról van szó, és az így tárolt földgáz szükség esetén bármikor hozzáférhető lenne. Amíg a „klasszikus” földgáztárolókból maximum évente kétszer kitárolni, addig a bányaüregekben tárolt gáz bármikor kitárolható, amikor szükség van rá – magyarázta a vezérigazgató.

A Salina Praid applikáció egyelőre csak az App Storeban érhető el, azaz, egyelőre csak az Apple termékekre tölthető le.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!