A parajdi sóbányát látogatta meg a gazdasági miniszter, felmerült a földgáztárolás lehetősége is

2022. április 2. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Készült egy új applikáció a parajdi sóbányáról, ennek apropóján látogatott a helyszínre Florin Spătaru gazdasági miniszter pénteken, ahol munkamegbeszélést folytatott a más, szintén az Országos Sóipari Társaság (Salrom) tulajdonához tartozó egységek igazgatóival – írta meg a news.ro.

A tárcavezető azt írta a Facebookon, hogy az alkalmazást maga a Salrom dobta piacra, általa pedig a bányába készülő turisták minden fontos információt megtalálnak egy helyen, legyen szó a sóbánya történetéről, programokról, árakról, vagy a terápiás kezelésekről, de ugyanúgy a környék nevezetességei, szálláshelyek és étkezdék is fel vannak tüntetve.

Ugyanitt megtudhatjuk azt is, hogy az applikáción elérhetőek lesznek a Salromhoz tartozó más sóbányák is: Aknavásár (Târgu Ocna),Slănic, Cacica (Suceava megye), és a Râmnicu Vâlcea melletti sóaknák is, amelyek főként turisztikai látványosságokként üzemelnek napjainkban.

Az Agerpres szerint a parajdi találkozón a bányaüregekben történő földgáztárolás lehetőségekről is szó került, Florin Spătaru ugyanis elmondta, megvitatásra vár a javaslat, hogy a kihasználatlan, a turistáktól távolabb eső bányaüregekben földgáztartalékokat alakítsanak ki. Szerinte ez megoldaná a gáztárolás problémáját, ráadásul akár 30 százalékkal is csökkenthetné annak költségeit.

Constantin Dan Dobrea, a Salrom vezérigazgatója hozzáfűzte a Spătaru által mondottakhoz, hogy több milliárd köbméteres tárolókapacitásról van szó, és az így tárolt földgáz szükség esetén bármikor hozzáférhető lenne. Amíg a „klasszikus” földgáztárolókból maximum évente kétszer kitárolni, addig a bányaüregekben tárolt gáz bármikor kitárolható, amikor szükség van rá – magyarázta a vezérigazgató.

A Salina Praid applikáció egyelőre csak az App Storeban érhető el, azaz, egyelőre csak az Apple termékekre tölthető le.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!