Szakmai szervezetek a moduláris tanév tervezetéről: az irány jó, csak kell mellé egy új tanterv

2022. március 31. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre a pedagógusok és a diákok is óvatosan kezelik az oktatásügyi miniszter nagy bejelentéseit.

„Az új megközelítést üdvözölni tudjuk, ugyanakkor hangsúlyozni szeretném, hogy ebben a szerkezeti formájában, javaslattételként nehéz elfogadnunk, amíg nem tudjuk, hogy milyen tartalmi változások követik a rendelkezést” – értékelte a tanévre vonatkozó változtatások hírét Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.

A Transtelex kérdésére a szakember elmondta: az is fontos szempont, hogy a moduláris szerkezetre való átállásra milyen kifutási időt szánnak, mert ha rövid időszakokban kell gondolkodnunk, akkor inkább zavart okozhat, mint amennyi hasznot hozna.

„Jelen pillanatban ott tartunk, hogy ezt a fajta megközelítést támogatni tudjuk, de csak akkor, ha látjuk, hogy milyen tantervi és tananyagmennyiségi változások lesznek” – hangsúlyozta Burus-Siklódi.

Mint korábban megírtuk, Sorin Cîmpeanu oktatásügyi miniszter szerda délután radikális változtatásokról beszélt, ami a 2022-2023-as tanév szerkezetét illeti. A tárcavezető elmondta, hogy a tervek szerint eltörölnék a két féléves szerkezetet, helyette moduláris szakszokban gondolkodnának, ezzel együtt eltörölnék a félévi dolgozatok írását és a féléves átlagok számítását is.

Ennek kapcsán az RMPSZ elnöke kifejtette: a szervezet maga is dolgozott azon, hogy megfelelő szerkezeti módosításokat javasoljanak.

„Az RMPSZ véleményét széles körben próbáltuk megfogalmazni. Március elején egy kérdőívet küldtünk szét, melyet pedagógusok, tanfelügyelők, intézményvezetők, szülők és tanulók töltöttek ki, ennek megfelelően kialakult egy álláspont az általunk támogatott tanévszerkezetre vonatkozó változtatásokról. Ezt pénteken terveztük közölni” – mondta el a megkeresésünkre Burus-Siklódi, aki hozzáfűzte, hogy a miniszter által felvázolt módosítások sok tekintetben összeérnek az általuk megfogalmazott javaslatokkal.

A diákok is hasonlóképpen látják

„Sokkal töredezetebb lesz a tanév, ezért úgy gondoljuk, hogy egy ilyen változtatás csak akkor lesz hasznos a diákoknak, ha a tantervet is megfelelően alakítják hozzá” – mondta el véleményét Vass Péter, MAKOSZ-elnök.

Mint mondta, ez azért van így, mert a vakációk és a tanítási periódusok között el kell teljen egy bizonyos átállási idő a diákok számára, amíg megfelelőképpen rá tudnak hangolódni a tanulásra. Mivel több szünidő lesz, ezért félő, hogy nem lesz annyira hatékony a tananyag elsajátítása.

„Ha sikerül megvalósítani és kidolgozni egy olyan tantervet, ami tényleg támogatja a diákokat, akkor igazából hasznosak lehetnek a módosítások. Azonban az eddigi évek tapasztalatai sajnos azt mutatják, hogy a szerkezeti változtatások nincsenek eléggé kidolgozva” – mondta még Vass.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!