Környezetvédők: ne lépjen érvénybe a törpe vízerőművek építését védett területen engedélyező módosítás!

2022. március 29. – 14:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több környezetvédő civil szervezet, köztük a Bankwatch România, az Agent Green, a Natura 2000-es Koalíció Föderációja, a Declic és a Greenpeace is Renate Weberhez, a Nép Ügyvédjéhez, illetve Klaus Iohannis államfőhöz fordultak a védett területekre vonatkozó törvény múlt héten elfogadott módosítása miatt – írja közleményében az Agent Green.

A törvény lehetővé teszi a védett természetvédelmi területeken található törpevízerőművek befejezését. A képviselők a törvény megszavazását azzal indokolták, hogy az energiaválság miatt kiegészítő villamosenergia-termelést kell biztosítani. A környezetvédő szervezetek azt állítják, hogy a mostani módosítás miatt a romániai Kárpátok egyetlen még szabadon áramló hegyi folyójának, a Zsil folyónak a pusztulásához vezet, valamint számos más ökológiailag és tájképileg rendkívül értékes hegyi folyónak/pataknak (köztük Ratosnya, Ilva, Bisztra, Bereck) a megsemmisülésével jár.

Azt írják, hogy a törvényjavaslatot hatástanulmány hiányában, az alkotmányos és európai jogi rendelkezések megsértve szavazták meg. Éppen ezért azt kérik a Nép Ügyvédjétől, hogy értesítse az alkotmánybíróságot a jogalkotási folyamat törvénytelensége miatt, és felszólítják Klaus Iohannis államfőt, hogy ne hirdesse ki a törvényt.

„Ez a törvény nem segít bennünket sem az energiafüggetlenség elérésében, sem a természet megóvásában. Ez súlyosan sérti a demokráciát és az európai értékeket. Arra kérjük a hatóságokat, hogy állítsák le a védett területek lerombolását” – mondta Cătălina Rădulescu, a Bankwatch és az AgentGreen ügyvédje. Roxana Pencea Brădățan, a Declic kampánykoordinátora szerint rendkívül alacsony és sporadikus energiatermelés miatt áldozzák fel ezeket a folyókat. Esetenként ezeknek nagyobb a pozitív környezeti hatásuk, mint vízenergia-termelésből származó gazdasági előny.

A múlt héten elfogadott törvényjavaslatot az RMDSZ mind a 17 ülésen jelenlévő képviselője megszavazta.

Egy korábbi Facebook-posztjában az Agent Green azt állította, a törvényjavaslat nyomán többszáz millió euró közpénzt költhetnek el olyan vízerőművekre, amelyek aztán az ország energiaszükségletének legfeljebb 0,5 százalékát fedezik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!