Az erdélyi magyarok több mint felének nem szimpatikus Márki-Zay Péter

2022. március 29. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az erdélyi magyarok 61,8 százaléka ismeri Márki-Zay Pétert, a magyarországi ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét. A megkérdezettek 7,6 százaléka nyilatkozta azt, hogy megbízik benne, míg 54,2 százalékuknak kedvezőtlen véleménye van róla – derül ki a SoDiSo Research felméréséből, amelyet a Maszol.ro közölt. Orbán Viktor ismertségéről és támogatottságáról nem közöltek adatokat.

A honosítást bonyolító Eurotrans Alapítvány megbízásból készített felmérésből az viszont kiderül, hogy a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyiek körében 90,8 százalékos a Fidesz-KDNP támogatottsága, az ellenzéki pártok közös listáját 1,9 százalék támogatja, míg 7,3 százalék még bizonytalan a pártválasztásában.

A közvélemény-kutatás 2022. január 21. és február 17. között készült, 1309 fős véletlenszerű mintán, a hibahatár ±2,8 százalékos. A részletes információkért kerestük a SoDiSo Research közvélemény-kutatót is, de nem nyilatkoztak a témában.

A 10 évvel ezelőtti népszámlálás szerint Romániában összesen 1,22 millió személy vallotta magát magyarnak. Az április 3-i magyarországi parlamenti választásra összesen 193 099 ezer személy regisztrált a választói névjegyzékben romániai lakcímmel levélszavazásra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!