Az erdélyi magyarok több mint felének nem szimpatikus Márki-Zay Péter

2022. március 29. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az erdélyi magyarok 61,8 százaléka ismeri Márki-Zay Pétert, a magyarországi ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét. A megkérdezettek 7,6 százaléka nyilatkozta azt, hogy megbízik benne, míg 54,2 százalékuknak kedvezőtlen véleménye van róla – derül ki a SoDiSo Research felméréséből, amelyet a Maszol.ro közölt. Orbán Viktor ismertségéről és támogatottságáról nem közöltek adatokat.

A honosítást bonyolító Eurotrans Alapítvány megbízásból készített felmérésből az viszont kiderül, hogy a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyiek körében 90,8 százalékos a Fidesz-KDNP támogatottsága, az ellenzéki pártok közös listáját 1,9 százalék támogatja, míg 7,3 százalék még bizonytalan a pártválasztásában.

A közvélemény-kutatás 2022. január 21. és február 17. között készült, 1309 fős véletlenszerű mintán, a hibahatár ±2,8 százalékos. A részletes információkért kerestük a SoDiSo Research közvélemény-kutatót is, de nem nyilatkoztak a témában.

A 10 évvel ezelőtti népszámlálás szerint Romániában összesen 1,22 millió személy vallotta magát magyarnak. Az április 3-i magyarországi parlamenti választásra összesen 193 099 ezer személy regisztrált a választói névjegyzékben romániai lakcímmel levélszavazásra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!