Avangarde: Putyin és Orbán Viktor alulmarad az európai vezetők népszerűségéhez képest a romániai lakosok körében

2022. március 28. – 17:49

Másolás

Vágólapra másolva

A válaszadók többsége (61%) gondolja azt, hogy Oroszország nem fogja megtámadni Romániát, ugyanakkor még többen (71%) mondták azt, hogy Oroszország háborús bűnöket követett el Ukrajnában a civil lakosság ellen – derült ki egy friss, március 20-22. között végzett közvélemény-kutatásból, melyet az Avangarde készített.

A kutatás során külföldi politikusok népszerűségét is felmérték, a romániai lakosság körében jelenleg Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán-elnök a legszimpatikusabb, utolsó helyen áll Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin:

Maia Sandu – 49% jó véleménnyel van;

Volodimir Zelenszkij – 41% jó véleménnyel van;

Joe Biden – 37% jó véleménnyel van;

Boris Johnson – 36% jó véleménnyel van;

Emmanuel Macron – 34% jó véleménnyel van;

Orbán Viktor – 18% jó véleménnyel van;

Vlagyimir Putyin – 3% jó véleménnyel van;

A háborúval kapcsolatban érdekesség még, hogy a válaszadók többsége szerint Oroszország jön majd ki győztesnek, illetve kicsivel többen vannak azok, akik egy esetleges romániai háborús konfliktus elején inkább maradnának az országban, mintsem külföldre menekülnének.

A Moldovai Köztársasággal való egyesülés kapcsán a válaszadók egyértelmű többsége gondolja azt, hogy ez a téma most nem releváns.

A felmérés telefonos interjúk alapján készült, 701 alany részvételével. A hibahatár 3,9%-os.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!