Avangarde: Putyin és Orbán Viktor alulmarad az európai vezetők népszerűségéhez képest a romániai lakosok körében

2022. március 28. – 17:49

Másolás

Vágólapra másolva

A válaszadók többsége (61%) gondolja azt, hogy Oroszország nem fogja megtámadni Romániát, ugyanakkor még többen (71%) mondták azt, hogy Oroszország háborús bűnöket követett el Ukrajnában a civil lakosság ellen – derült ki egy friss, március 20-22. között végzett közvélemény-kutatásból, melyet az Avangarde készített.

A kutatás során külföldi politikusok népszerűségét is felmérték, a romániai lakosság körében jelenleg Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán-elnök a legszimpatikusabb, utolsó helyen áll Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin:

Maia Sandu – 49% jó véleménnyel van;

Volodimir Zelenszkij – 41% jó véleménnyel van;

Joe Biden – 37% jó véleménnyel van;

Boris Johnson – 36% jó véleménnyel van;

Emmanuel Macron – 34% jó véleménnyel van;

Orbán Viktor – 18% jó véleménnyel van;

Vlagyimir Putyin – 3% jó véleménnyel van;

A háborúval kapcsolatban érdekesség még, hogy a válaszadók többsége szerint Oroszország jön majd ki győztesnek, illetve kicsivel többen vannak azok, akik egy esetleges romániai háborús konfliktus elején inkább maradnának az országban, mintsem külföldre menekülnének.

A Moldovai Köztársasággal való egyesülés kapcsán a válaszadók egyértelmű többsége gondolja azt, hogy ez a téma most nem releváns.

A felmérés telefonos interjúk alapján készült, 701 alany részvételével. A hibahatár 3,9%-os.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!