A pánikvásárlással csak azt érjük el, hogy tovább növekedjenek az árak!

2022. március 28. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Önmagában azzal nincs gond, ha a lakosság előre gondolkodik és a saját fizetőképességének megfelelően, szükséges mennyiségű alapélelmiszert vagy üzemanyagot vásárol előre az ilyen bizonytalan időszakban. Azonban fontos lenne megértenünk, hogy ilyen döntést saját mérlegelés alapján és ne a közösségi oldalakon látott rémhírek alapján hozzunk – magyarázta a Transtelex felkeresésére Dr. Szász Levente, a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának magyar tagozatért felelős dékánhelyettese.

A közgazdász leszögezte: nagyon egyszerű a gazdasági törvényszerűsége annak, hogy a pánikszerű vásárlással épp az árak drasztikus növekedését érjük el.

“Tegyük fel, ha a benzinkútnál hatalmas sorok alakulnak ki, a töltőállomás vezetője azt látja, hogy óriási a kereslet a termékük iránt, így természetesen megemelik az árakat. A másik oldalon ugyanakkor azt is tudják, hogy a készletük nem tart ki a végtelenségig, így egy adott ponton már azért emelik hangsúlyosan az árakat, hogy a vásárlók egy részét úgymond elrettentsék” – mondta Szász.

“Ha sokat vásárolunk és mind egyszerre tesszük, akkor az ilyen rendkívüli helyzetekre nem tud reagálni időben a gazdaság, így gyakorlatilag magunk valósítjuk be azokat az ijedelmeket, amelyeket valaki kétes indokkal indított el a közösségi médiában – véli a gazdasági szakértő.

Persze nem elképzelhetetlen, hogy vannak olyan piaci szereplők, akik visszaélnek a pánikhangulattal, őket a hatóságok szigorúan kellene ellenőrizzék. De általánosságban elmondható, hogy a hazai versenyhelyzetben nehéz indokolatlanul árakat emelni. “Ettől függetlenül előfordulhatnak izolált esetek, a Facebookon terjedő valós és alaptalan hírek közepette nehéz pontosan meghatározni, hogy valójában mi is történhetett. Annyi bizonyos, hogy súlyos bírságokat osztottak a hatóságok” – vázolta fel a közelmúlt eseményeit a szakértő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!