A máramarossszigeti határátkelőre is megérkeztek az ukrán menekültek

2022. március 3. – 20:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkeztek az első menekülők Ukrajnából a máramarossszigeti határátkelőre – mondta el a város polgármestere a Hotnews.ro-nak.

Vasile Moldovan szerint az érkezők az iránt érdeklődnek a rendőröktől, hogy hol van a vasútállomás, és hogy miként juthatnak el Csehországba vagy Lengyelországba. A városban egyelőre nem állítottak fel ideiglenes szálláshelyeket. Orosz Levente Krisztofer, a városi RMDSZ-szervezet elnöke is járt a határátkelőnél, és a Transtelexnek azt mondta:

„Gyalogosan, autóval érkeznek, ki, ahogy éri.”

Akik átlépték a határt, arról számoltak be neki, hogy az ukrajnai oldalon nagy a sor, mert a határőrség mindenkit alaposan átvizsgál, és azért sem menekülnek egyelőre többen, mert nincs elég üzemanyag ahhoz, hogy tankoljanak és eljussanak a határig.

A máramarosszigeti határátkelő február 24-én – Fotó: Transtelex
A máramarosszigeti határátkelő február 24-én – Fotó: Transtelex

Az érkezők között vannak román állampolgársággal rendelkezők is, többek között Ivano-Frankivskból. A 237 ezres város légvonalban 130 km-re esik Máramarosszigetről, repülőterét rakétatalálat érte csütörtök hajnalban.

Bukovinában, a Tereblecea-Siret határátkelőnél több tucatnyian várakoznak a határ ukrajnai oldalán gyalogosan, de autókkal is. Az autósor három-négy kilométeres. Az Agerpres híre szerint az ukrajnai hatóságok csak nők és gyermekek számára engedélyezik a határátlépést, férfiak esetében ez csak akkor lehetséges, ha van állandó lakhelyük más országban. Délen is többen lépik át a határt Ukrajna felől, mint korábban. Isaceea városa a Duna mentén fekszik, Tulceától 27 kilométerre. Anastasie Moraru, a kisváros polgármestere azt nyilatkozta a Hotnewsnak, hogy a következő órákban számít több menekülőre. Akik eddig átlépték a határt, általában Bulgária felé tartanak – mondta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!