A kínai turistáknak maszkviselést, a kormányoknak negatív teszt előírását javasolják az EU tisztviselői

2023. január 5. – 10:35

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán tartottak megbeszélést az Európai Unió egészségügyi kormánytisztviselői a Kínában megugró Covid-fertőzésekre adandó összehangolt válaszlépésekről. Bár ajánlásokban megállapodtak, ezek egyelőre egyik tagállamra nézve sem kötelezők – írja a Politico az EU soros svéd elnökségének közleménye alapján.

Az elmúlt időszakban több európai ország (köztük a nem EU-tag Egyesült Királyság, valamint Olaszország, Spanyolország és Franciaország) kötelezővé tette a Kínából érkező utasok szűrését a reptereken, a belga hatóságok pedig (bár a tesztelést egyelőre nem írják elő) vizsgálni fogják a Kínából érkező repülők szennyvizét. Több uniós tagállam viszont, köztük Magyarország is, azon az állásponton van, hogy erre egyelőre nincs szükség.

Kínában azután robbant be ismét a koronavírus-járvány, hogy ősszel két és fél év után enyhíteni kezdték a szigorú kijárási korlátozásokat. A vírus azonnal terjedni kezdett az alacsonyan átoltott kínai lakosságban, és mostanra több millió fertőzött lehet (egyes jelentések szerint annyian halnak meg az új hullámban, hogy a krematóriumok nem bírnak a holttestekkel). Ennek ellenére eltörölték az országba érkezőkre vonatkozó karanténszabályt, illetve feloldották a repülőjáratok számának korlátozását is, január 8-tól pedig ismét igényelhetnek útlevelet a külföldi utazást tervező kínaiak. A külföldre utazó kínaiak száma viszont már most drasztikusan megnőtt.

Az EU egészségügyi tisztviselői a szerdai tárgyaláson továbbra sem tudtak megállapodni összehangolt válaszlépésekről, csupán ajánlásokat fogalmaztak meg.

A tisztviselők az alábbi, egyelőre önkéntes jellegű intézkedésekről döntöttek:

  • A Kínába tartó és onnan induló járatokon utazóknak javasolják, hogy viseljenek jó minőségű arcmaszkot, és tanácsokat is adnak az utazóknak a higiéniai és egészségügyi intézkedésekről.
  • „Erősen ajánlják” az uniós kormányoknak, hogy kérjenek legalább kétnapos negatív tesztet a Kínából beutazóktól,
  • de az utasok véletlenszerű tesztelését,
  • és a pozitív minták elemzését is javasolják.
  • A javaslatok között szerepel a repterek és repülőgépek szennyvizének elemzése is.

Az intézkedések végrehajtásával a kormányok Kína „megtorlását” is kockáztathatják, az ország ugyanis január elején közölte: bármilyen korlátozás „elfogadhatatlan”, és „ellenintézkedéseket” vonhat maga után. Bár egyelőre nincs tudományos konszenzus arról, hogy a fentiekhez hasonló intézkedések csökkentenék-e annak kockázatát, hogy egy újabb variáns érkezzen Európába, ennek ellenére egyre több ország dönt a fokozott óvatosság mellett.

A másik oldalon azzal érvelnek, a Kínában most terjedő variánsok már korábban elterjedhettek Európában, a legjobb védekezés pedig az átoltottsági szint növelése. Az uniós országok képviselői abban is megállapodtak, hogy január közepén újraértékelik a helyzetet, és felülvizsgálják az intézkedéseket.

Európán kívül is komolyan veszik az országok a kínai járványhelyzetet, korábban az Egyesült Államok, Japán és India is bevezette a Kínából érkező utasok tesztelését. Dél-Koreában ennél is szigorúbbak, ott karanténba kell vonulniuk azoknak, akik pozitív tesztet produkálnak az érkezésükkor.

A dél-koreai rendőrség csütörtökön le is tartóztatott egy kínai turistát, aki a héten állítólag elmenekült a reptérről, miután a pozitív lett a Covid-tesztje, ahelyett, hogy karanténba vonult volna.

A Washington Post cikke szerint a 3 milliós Incshon város repterére érkezett a kínai férfi. A reptéren elvégezték rajta a tesztet, ami pozitív lett, az országban érvényes szabályok szerint, ezért nem is hagyhatta volna el a repteret, hanem ott helyben a hatóságok izolálták volna, majd egy szállodába kísérték volna, hogy letöltse a hétnapos kötelező karanténidőszakot. A férfi ennek ellenére elmenekült, a rendőrség két nap után fogta el. Nem ment egyébként messzire, a reptér melletti szálloda közelében, egy kisbolt biztonsági kamerájának felvételén szúrták ki. A férfi akár egy év börtönbüntetéssel vagy közel 7900 dollár pénzbírsággal is számolhat, ha elítélik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!