Injekciómentes védőoltásokat engedélyeztek Indiában és Kínában

2022. szeptember 7. – 18:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az indiai gyógyszerhatóság kedden jóváhagyta egy helyi védőoltást fejlesztő cég orron át beadható, koronavírus elleni védőoltását, amelyet egyelőre csak vészhelyzetekben szabad használni 18 éves kor felett – írja az MTI. Az iNCOVACC nevű vakcina a cég szerint a világon az első ilyen termék.

A közép-indiai Haidárábádban működő Bharat Biotech International Ltd. közölte, az orron át beadható védőoltást úgy tervezték, hogy költséghatékony megoldást jelentsen az alacsony és közepes jövedelmű országokban, ahol csak korlátozottan állnak rendelkezésre orvosi intézmények és személyzet.

Egyelőre nem világos, mennyire hatékony az iNCOVACC, mert az indiai cég nem hozta nyilvánosságra vizsgálatainak eredményét, és azt sem közölte, milyen hamar lesz elérhető a piacon az új termék. A Bharat Biotech az amerikai St. Louis-ban működő Washington Egyetemmel együttműködve fejlesztették ki a vakcinát.

Jelenleg csaknem egy tucat gyógyszergyártó, így a japán Shionogi vállalat is fejleszt orron át beadható, koronavírus elleni védőoltást. Mansukh Mandaviya indiai egészségügyi és családjóléti miniszter kedden a Twitteren azt írta, az új védőoltás „nagy lökést” adott a koronavírus elleni globális küzdelemnek.

Indiában 2021-ben drámaian megemelkedett a koronavírusos esetek száma: az indiai egészségügyi minisztérium adatai szerint a halálozások száma meghaladta a 200 ezret. A Bharat Biotech vakcináját két nappal azután hagyták jóvá, hogy Kínában is engedélyezték a CanSino Biologics szájon át belélegezhető védőoltását, amely a legelső injekciómentes, koronavírus elleni védőoltás. Ezt egyelőre csak emlékeztető oltásként fogják használni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!